Κόσμος

Τα χειρότερα έρχονται! ΟΗΕ: Αύξηση της απειλής για την παγκόσμια ειρήνη από το Daesh

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει σε μια νέα έκθεση ότι η απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια από την εξτρεμιστική ομάδα Daesh αυξάνεται, επισημαίνοντας μια «ανησυχητική» επέκταση των θυγατρικών της στην Αφρική και την εστίασή της στην επιστροφή στο «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ.
 

Η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη, ανέφερε ότι το Daesh και άλλες τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν «τη διαταραχή, τα παράπονα και τις αποτυχίες» που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και στο διαδίκτυο.
Ενώ τα lockdown σε περιοχές χωρίς κάποια σύγκρουση κατέστειλαν την τρομοκρατική δραστηριότητα, σε περιοχές συγκρούσεων όπου οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν μικρότερο αντίκτυπο, η απειλή από το Daesh "έχει ήδη αυξηθεί", είπε ο Γκουτέρες.
 

"Καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία μειώνονται σταδιακά, υπάρχει μια αυξημένη βραχυπρόθεσμη απειλή επιθέσεων που εμπνέονται από το Daesh εκτός ζωνών συγκρούσεων από μεμονωμένους δράστες ή μικρές ομάδες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, παρακινηθεί και πιθανώς συντονιστεί ονλαιν", είπε.
 

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα ενός ευρύτερου και εξελισσόμενου κινδύνου από την επιταχυνόμενη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη δυνατότητα «νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικούς σκοπούς».
 

Κατά την εκτίμηση της απειλής του Daesh, ο Γκουτέρες είπε ότι ο ηγέτης του, Amir Muhammad Sa'id Abdal-Rahman Al-Mawla, "παραμένει απρόθυμος να επικοινωνήσει απευθείας με υποστηρικτές" και "η διοίκηση και ο έλεγχος της ομάδας στις παγκόσμιες θυγατρικές της έχει χαλαρώσει, παρόλο που συνεχίζεται για την παροχή καθοδήγησης και κάποια οικονομική υποστήριξη”.
 

Είπε ότι η αυτονομία των περιφερειακών θυγατρικών έχει ενισχυθεί ειδικά στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, την Ανατολική και Κεντρική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία, όπως έγραψε και τις προάλλες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

 

Αυτή η εξέλιξη θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον μελλοντικό παγκόσμιο αντίκτυπο του Daesh, ανέφερε

.
Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκτιμούν επίσης ότι η εξτρεμιστική ομάδα «θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση και να επιδιώκει την αναζωπύρωση» στο Ιράκ και τη Συρία ως τον βασικό τομέα επιχειρήσεων της. .
Η έκθεση 16 σελίδων, που ετοιμάστηκε από την αντιτρομοκρατική επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας και από ειδικούς που παρακολουθούν τις κυρώσεις κατά του Daesh , ανέφερε ότι η ομάδα παραμένει ενεργή σε ευρύ φάσμα της Συρίας, όπου επιδιώκει την ανοικοδόμηση των μαχητικών της δυνατοτήτων και την επέκταση των ανταρτών της.
Ο Γκουτέρες είπε ότι το Daesh διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον σημείων ελέγχου από κρησφύγετα και στις δύο πλευρές του ποταμού Ευφράτη στην ανατολική επαρχία Deir Ezzor και συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και στην έρημο της Συρίας.
 

Στο Ιράκ, το Daesh παραμένει υπό συνεχή αντιτρομοκρατική πίεση, αλλά συνεχίζει να εκτελεί επιχειρήσεις που επιδιώκουν «να υπονομεύσουν κρίσιμα έργα υποδομής, να φουντώσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις και τα κοινά παράπονα και να επιφέρουν κάλυψη από τα ΜΜΕ», είπε.
 

Όσον αφορά τα οικονομικά της εξτρεμιστικής ομάδας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα που διαθέτει το Daesh στο Ιράκ και τη Συρία κυμαίνονται μεταξύ 25 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα περισσότερα κεφάλαια να βρίσκονται στο Ιράκ.
 

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν η επέκταση του Daesh στην Αφρική, όπου οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Στο Αφγανιστάν, είπε ακόμη, η θυγατρική του Daesh έχει επεκτείνει την παρουσία της σε αρκετές επαρχίες και μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Καμπούλ, «παρά τις ηγετικές, ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 2020». Οι εκτιμήσεις για τη δύναμη του Daesh στο Αφγανιστάν κυμαίνονται ευρέως, από 500 έως 1.500 μαχητές...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ