Κόσμος

Η Τουρκία και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της δεν διάλεξε το ΝΑΤΟ αλλά τη Ρωσία για βοήθεια

H Τουρκία ως γνωστόν τις τελευταίες ημέρες βιώνει μια άνευ προηγουμένου φυσική αλλά και οικονομική καταστροφή λόγω των τεράστιων και πολλών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, με αποτέλεσμα πληθώρα τουριστών να εγκαταλείψει τα παραθεριστικά θέρετρα που διέμενε και να αναχωρήσει από τη χώρα.

Στο εσωτερικό της χώρας το καθεστώς Ερντογάν-Μπαχτσελί κατηγορείται από την αντιπολίτευση  για ολιγωρία και ανικανότητα ,αλλά και από πολλούς πολίτες που μέσω κοινωνικών δικτύων εκφράζουν την δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους για την αδυναμία να τεθούν οι φωτιές υπό έλεγχο.

Εικόνες των 3 πεπαλαιωμένων πυροσβεστικών  τουρκικών αεροσκαφών κάνουν το γύρο του διαδικτύου, με πολλά ερωτήματα όπως γιατί η  τουρκική κυβέρνηση δεν εξόπλισε την χώρα με πυροσβεστικά αεροπλάνα, γιατί τα ελικόπτερα της Στρατοχωροφυλακής  Ρωσικού τύπου που διαθέτουν εξωτερικούς κάλαθους για πυρόσβεση δεν ενεργοποιήθηκαν και άλλα παρόμοια  κυριαρχούν σε συζητήσεις  στην Τουρκία.

Εμείς με τη σειρά μας θα προβούμε σε μια άκρως ενδεικτική  διαπίστωση, για τον τρόπο που στην πραγματικότητα η Τουρκία βλέπει τις σχέσεις της με τη Δύση αλλά και με τη Ρωσία και ο οποίος διαφάνηκε από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ποιά είναι αυτή η διαπίστωση;

Αυτή είναι ότι η Τουρκία την ώρα που καίγεται δεν ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ μέσω του Ευρωατλαντικού  Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών. Γιατί δεν το έπραξε η Τουρκία και τι είναι αυτό το κέντρο συντονισμού του ΝΑΤΟ;

ΝΑΤΟ

Το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) είναι ο κύριος μηχανισμός αντιμετώπισης πολιτικών εκτάκτων αναγκών του ΝΑΤΟ στον Ευρωατλαντικό χώρο.

Είναι ενεργό όλο το χρόνο, λειτουργεί σε 24ωρη βάση και περιλαμβάνει όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις χώρες εταίρους.

Το Κέντρο λειτουργεί ως σύστημα συμψηφισμού για το συντονισμό τόσο των αιτημάτων όσο και των προσφορών βοήθειας κυρίως σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, κρίσεων και καταστάσεων του άρθρου 5.

Τα καθήκοντα του EADRCC εκτελούνται σε στενή συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το οποίο διατηρεί τον πρωταρχικό ρόλο στο συντονισμό διεθνών επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών.

Σε απάντηση στην τρέχουσα έξαρση του ιού COVID-19, το EADRCC συντονίζει αιτήματα και προσφέρει διεθνή βοήθεια από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις χώρες εταίρους.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το EADRCC είναι ο κύριος μηχανισμός αντίδρασης του ΝΑΤΟ στον ευρωατλαντικό χώρο. Το Κέντρο διαβιβάζει αιτήματα βοήθειας στο ΝΑΤΟ και τις χώρες εταίρους, οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίνονται κοινοποιώντας τις προσφορές τους για βοήθεια στο EADRCC ή/και την πληγείσα χώρα.

Παρακολουθεί τη βοήθεια που προσφέρεται (συμπεριλαμβανομένης βοήθειας από άλλους διεθνείς οργανισμούς και φορείς), τη βοήθεια που δέχεται η πληγείσα χώρα, τις ημερομηνίες παράδοσης και τη βοήθεια που εξακολουθεί να απαιτείται (ή ενημερώσεις για τη συνδρομή που ζητείται), καθώς και την κατάσταση επί τόπου. Αυτές οι πληροφορίες διανέμονται στο ΝΑΤΟ και τις χώρες εταίρους με τη μορφή αναφορών κατάστασης και δημοσιεύονται επίσης στον ιστότοπο του EADRCC (http://www.nato.int/eadrcc).

Από τις 26 Μαρτίου 2020, το EADRCC έχει λάβει αρκετά αιτήματα για διεθνή βοήθεια από χώρες μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ ως απάντηση στο ξέσπασμα του ιού COVID-19.

Το Κέντρο βρίσκεται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. Στελεχώνεται από αποσπασμένους από το ΝΑΤΟ και χώρες εταίρους και μέλη του Διεθνούς Προσωπικού του ΝΑΤΟ. Το Κέντρο συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ OCHA, τις Στρατιωτικές Αρχές του ΝΑΤΟ και άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

Όταν συμβεί μια καταστροφή, το EADRCC μπορεί προσωρινά να αυξηθεί με πρόσθετο προσωπικό από το ΝΑΤΟ και αντιπροσωπείες εταίρους στο ΝΑΤΟ, ή το διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το EADRCC έχει πρόσβαση σε εθνικούς εμπειρογνώμονες πολιτικού τομέα που μπορούν να κληθούν να παράσχουν στο Κέντρο συμβουλές εμπειρογνωμόνων σε συγκεκριμένους τομείς σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής.

Στο συντονιστικό του ρόλο για την ανταπόκριση του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων, το EADRCC όχι μόνο καθοδηγεί τις προσπάθειες διαχείρισης συνεπειών, αλλά χρησιμεύει επίσης ως εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη βοήθεια καταστροφών μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων για τη συζήτηση διδαγμάτων από τις συντονισμένες από το ΝΑΤΟ επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών και ασκήσεις.

Εκτός από τις καθημερινές του δραστηριότητες και την άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το EADRCC πραγματοποιεί ετήσιες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με ρεαλιστικά σενάρια για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων, καθώς και μεταξύ του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών.

Έχουν οργανωθεί τακτικές ασκήσεις μεγάλων καταστροφών σε διάφορες συμμετέχουσες χώρες για την εξάσκηση διαδικασιών, την κατάρτιση σε τοπικούς και διεθνείς συμμετέχοντες, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας και την αξιοποίηση της εμπειρίας και των διδαγμάτων για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Από το 2000, το EADRCC διεξάγει κατά μέσο όρο μία μεγάλη άσκηση πεδίου διαχείρισης συνεπειών κάθε χρόνο και ξεκίνησε το 2016 μια νέα σειρά ασκήσεων χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο μέρος του μέλλοντος και το ΝΑΤΟ την χρησιμοποιεί για να συμπληρώσει τις συμβατικές ασκήσεις επιτραπέζιων και επιτόπιων.

Το EADRCC ιδρύθηκε το 1998 από το Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης (EAPC) 1 ως εργαλείο εταιρικής σχέσης του πολιτικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ και ως ένα από τα δύο βασικά στοιχεία της πολιτικής EAPC για συνεργασία στον τομέα της διεθνή ανακούφιση από καταστροφές.

Το άλλο, συμπληρωματικό στοιχείο είναι η Ευρωατλαντική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, μια μη διαρκής, πολυεθνική δύναμη πολιτικών και στρατιωτικών στοιχείων, που μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπτωση μεγάλων φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ή εταίρο.

Τον Ιανουάριο του 2004, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, διεύρυνε την εντολή του EADRCC να απαντά σε αιτήματα βοήθειας της αφγανικής κυβέρνησης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Τρία χρόνια αργότερα, η εντολή αυτή επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς όπου εμπλέκεται στρατιωτικά το ΝΑΤΟ.

Το 2009, οι χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου 2 (MD) και εκείνων της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης 3 (ICI) είχαν άμεση πρόσβαση στο Κέντρο.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Συμμαχία διαθέτει την δομή-οργάνωση και μέσα να βοηθήσει την Τουρκία στην γρήγορη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην ελαχιστοποίηση των καταστροφών

Γιατί η Τουρκία γύρισε την πλάτη στο ΝΑΤΟ;

Στο παραπάνω ερώτημα οι απαντήσεις συνοψίζονται στα εξής:

Ο Ερντογάν και ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν από το ξέσπασμα τόσων φωτιών ταυτόχρονα στην Τουρκία και επειδή όλοι  στη συνέχεια υποπτευόταν το ΡΚΚ  ότι είναι πίσω από αυτές, δεν ήθελε να δείξει αδυναμία ως χώρα αλλά και ο ίδιος, ότι δηλαδή οι ¨τρομοκράτες" μπορούν να γονατίσουν  την Τουρκία.

Έτσι δεν πήρε ζεστά το θέμα στην αρχή, υποεκτιμώντας τα γεγονότα είτε άθελα  λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, είτε εσκεμμένα για τους παραπάνω λόγους, δηλαδή εγωισμός αλλά και ελλιπής εικόνα του τί συμβαίνει, έπαιξαν ρόλο στην μουδιασμένη και αργή αντίδραση του Τούρκου Προέδρου και του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας.

Άλλωστε προκειμένου να έχει ο ίδιος άποψη μετέβη και είδε τις φωτιές από αέρος ο Ερντογάν

Μέχρι εδώ εντάξει. Μετά όμως και την επίσημη  ανάληψη της ευθύνης των φωτιών από το PKK δεν συνέτρεχε κανένας λόγος  προσπάθειας στρέβλωσης της αλήθειας από την τουρκική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια η Τουρκία θα έπρεπε να ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει και στο οποίο διατείνεται ότι έχει το δεύτερο σε όγκο στρατό του, πράγμα που δεν έκανε. Προφανώς ο Ερντογάν ξέχωρα από το τι λέει και δηλώνει στην πράξη βλέπει ο ίδιος τη χώρα του ότι είναι ξένο σώμα στη Συμμαχία.

Αντιθέτως ο Ερντογάν στράφηκε για βοήθεια στη σύμμαχο και φίλη χώρα της Τουρκίας, τη Ρωσία 

Στη συνέχεια  μπήκαν οι Ρώσοι στο παιγνίδι, οπότε θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ, αφού  Ρωσία και ΝΑΤΟ μαζί  δεν μπορεί να συνυπάρχουν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...