Κόσμος

ADA: «Στη φόρα» η συμφωνία Τουρκίας και Ουκρανίας για τις νέες κορβέττες!

Στις αρχές του έτους ο Αρχηγός του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι αναμένεται εντός του 2021 να πραγματοποιηθεί η απόκτηση νέων τουρκικών drones (TB2 Bayraktar) και πολεμικών πλοίων, εννοώντας τις κορβέττες κλάσσης ADA, δίχως όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικά τέσσερις κορβέττες, ωστόσο τον Φεβρουάριο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα μιλούσε για τρεις κορβέττες, όμως τελικά την αποκάλυψη έκανε ο Αλεξάντερ Χάμαν, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Ουκρανίας αφορά δύο κορβέττες κλάσσης ADA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με μια τουρκική πηγή η σύμβαση υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ ή 236 εκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τις διαμορφώσεις των πλοίων και δυνητικές τροποποιήσεις. Ο Ουκρανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι δύο κορβέττες θα δημιουργηθούν από κοινού από την τουρκική εταιρεία STM και ένα ουκρανικό ναυπηγείο, ενώ βάσει της συμφωνίας, η πρώτη κορβέττα θα παραδοθεί ημιτελής στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2023 ημιτελές, όπου και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

Μια επισκόπηση στις κορβέττες κλάσσης ADA

Η κορβέττα κλάσσης Ada είναι μια κατηγορία κύριων μονάδων επιφανείας που εξειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθνικού πλοίου – MILGEM», το οποίο ακόμα αφορά και την κατασκευή φρεγατών πολλαπλών ρόλων που θα είναι ικανές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως αναγνώριση, επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, περιπολίες ανοικτής θάλασσας, ενώ όσον αφορά την Ουκρανία, το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θέλει να χρησιμοποιήσει τις δύο κορβέττες τόσο στην Μαύρη όσο και στην Αζοφική Θάλασσα απέναντι στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κορβέτα κλάσσης Ada τροφοδοτείται από ένα σύστημα πρόωσης Combined diesel and gas (CODAG) που περιλαμβάνει 1 αεριοστρόβιλο και 2 κινητήρες ντίζελ, με τελική ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 3.500 ναυτικά μίλια με 15 κόμβους. Έχει πλήρωμα 93 ατόμων, μήκος 99,56 μέτρα,και εκτόπισμα 2.400 τόνων και μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου S-70 Seahawk, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της, διαθέτει:

  • δικτυοκεντρικό σύστημα διαχείρισης μάχης τύπου GENESIS, που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN,
  • Electronic Chart Precise Integrated Navigation System (ECPINS),
  • Integrated Platform Management System (IPMS),
  • ραντάρ αναζήτησης τύπου SMART-S Mk2, της ASELSAN
  • ραντάρ ελέγχου πυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κορβέτα κλάσης ADA είναι οπλισμένη με:

  • πυροβόλο Oto Melara Super Rapid 76 χιλιοστών
  • 2 τηλεχειριζόμενους οπλικά συστήματα τύπου Aselsan STAM με βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλιοστών,
  • οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή ATMACA,
  • ένα σύστημα εγγύς αεράμυνας RIM-116 Rolling Airframe
  • σύστημα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους και
  • δύο δίδυμοι εκτοξευτές 324 χιλιοστών για τορπίλες τύπου Mk. 46

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές