Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μαροκινός συνελήφθη στην Ελλάδα για τρομοκρατία

Ένας 28χρονος Μαροκινός πολίτης, που φέρεται να είναι συνδεδεμένος με την τρομοκρατική ομάδα Daesh, συνελήφθη από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την πολύτιμη συνεργασία που παρείχαν οι μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας.

https://www.youtube.com/watch?v=2pn2LLRkq6s&t=5s

Όπως δημοσιεύτηκε από το επίσημο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, χάρη στα στοιχεία που παρείχαν η Γενική Διεύθυνση Μελετών και Τεκμηρίωσης (DGED) και η Γενική Διεύθυνση Εποπτείας Εδάφους (DGST), οι ελληνικές αστυνομικές μονάδες κατάφεραν να συλλάβουν έναν ύποπτο Μαροκινό την Τρίτη με την κατηγορία ότι ανήκε στον Daesh και ότι θα εκτελούσε σχετικές ενέργειες εντός της τζιχαντιστικής ομάδας, συγκεκριμένα, στους βασικούς τομείς της στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το MAP, η σύλληψη του υπόπτου έγινε ως αποτέλεσμα κοινών επιχειρήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των αντιτρομοκρατικών ομάδων του βασιλείου των Αλεβιτών και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις μαροκινές δικαστικές αρχές καταζητούσε το φερόμενο μέλος τηου Daesh για την εικαζόμενη συμμετοχή του στην προετοιμασία σχετικών τρομοκρατικών πράξεων και ανατρεπτικών επιχειρήσεων στο Μαρόκο, κατόπιν αιτήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, όπως μετέδωσε το MAP.

Ο ύποπτος, γνωστός ως Abu Mohamed al-Fateh, φέρεται να προσχώρησε στο Daesh στη Συρία το 2014, πριν αναλάβει σημαντικές αποστολές μέσα στη λεγόμενη «ειδική ταξιαρχία», στην περιοχή Deir ez-Zor, και sτην «θρησκευτική αστυνομία» ή "Hisba", στην επαρχία Racca, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο MAP μέσω των ίδιων πηγών ασφαλείας. Επιπλέον, υποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο κρατούμενος είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο εναντίον ενός Σύριου μαχητή με πολεμικό όπλο, σε κατάφωρο έγκλημα ακρωτηριασμού του πτώματος του και στο οποίο ορκίστηκε να πολεμήσει αυτούς που αποκαλούσε «εχθρούς της θρησκείας» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο MAP μέσω πηγών ασφαλείας, το φερόμενο ως μέλος του Daesh κατάφερε να διαφύγει από τον τόπο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία σε περιοχές που ελέγχονται από το Daesh για να φτάσει στην ελληνική επικράτεια, με πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Για να συλληφθεί αργότερα στη Θεσσαλονίκη. 

Τώρα εκκρεμεί το αίτημα έκδοσης από τη μαροκινή δικαιοσύνη, το οποίο θα διαχειριζόταν μέσω του γραφείου της Ιντερπόλ στο Ραμπάτ, η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πάντως ο συλληφθείς αρνήθηκε τις κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες και εξέφρασε την επιθυμία να μην εκδοθεί στο Μαρόκο και παραμένει προφυλακιστέος μέχρι την δίκη για την έκδοσή του.

https://www.youtube.com/watch?v=faxJiACaoiM&t=8s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ