Κόσμος

Τρεις Τούρκοι καθηγητές κατά της Ελλάδος για την Αγιά Σοφιά: Μουσουλμάνοι και Τούρκοι θα την προστατεύσουν μέχρι την αποκάλυψη

Τριπλή επίθεση κατά της χώρας μας για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς μετά και την τελευταία παρέμβαση της UNESCO για το καθεστώς του μνημείου εξαπέλυσαν Τούρκοι καθηγητές.

Ο İlber Ortaylı, Τούρκος ιστορικός και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο MEF, στο Πανεπιστήμιο Galatasaray στην Κωνσταντινούπολη και στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, καταγωγής από τους Τατάρους της Κριμαίας, αναφέρει: Όπως πάντα, η Ελλάδα δείχνει την εχθρότητα της απέναντι στην Τουρκία με διάφορους τρόπους. Η Αγία Σοφία είναι η τελευταία κληρονομιά της παλιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι το μέρος όπου ο Fatih Sultan Mehmed πραγματοποίησε την πρώτη του προσευχή την Παρασκευή μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Είναι το σύμβολο της κατάκτησης. Είναι πιο σημαντικό για εμάς όπως και για αυτούς. Είναι ένας ναός στη χώρα μας. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες δεν έχουν καλές προθέσεις εδώ. Κάνουν βήματα προς τη δική τους εσωτερική πολιτική. Ο στόχος τους δεν είναι να προστατεύσουν την Αγία Σοφία, αλλά να συλλέξουν πόντους από την Ευρώπη και τους πολίτες της που είναι εχθρικοί προς την Τουρκία. Αυτό δεν είναι θέμα εθνικισμού. Κατέστρεψαν δεκάδες ιστορικά αντικείμενα. Υπάρχουν έργα που δεν μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και στη χώρα τους. Θα τους αφήναμε όλη την Αγία Σοφία;

 

Ο Δρ. Yusuf Halaçoğlu, γνωστός αρνητής της γενοkτονίας των Αρμενίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κων/πολης από την πλευρά του σχολιάζει: Η απόφαση της UNESCO δεν είναι δική μας δουλειά. Ξέρουν τον εαυτό τους. Η Αγία Σοφία δεν χάνει τίποτα από την αξία της. Όχι μόνο στην Αγία Σοφία, αλλά και στην Μονή Χώρας, προστατεύουμε τα έργα του Βυζαντίου. Αυτοί δεν προστατεύουν τα έργα μας. Έχτισαν δεκάδες εκκλησίες. Άλλαξαν την αρχιτεκτονική δομή. Όλα έχουν χάσει τις ιδιότητές τους. Στη συνέχεια σηκώνονται και λένε, "Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να προστατεύσουν την Αγία Σοφία." Γελάω με αυτό. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να βρουν άλλο τρόπο. Δεν πρόκειται για πράγματα που θα συμβούν με την UNESCO. Η Αγία Σοφία είναι ένα ρωμαϊκό μνημείο, μην αφήσουμε την Ελλάδα να διεκδικήσει. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά.

 

Τέλος και ο Καθηγητής Ιστορίας Δρ. Ahmet Şimşirgil αναφέρει: Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία είναι τζαμί ενοχλούσε όλους εκτός από τους μουσουλμάνους. Η κυριότερη από αυτές τις χώρες που ενοχλούνταν είναι η Ελλάδα. Η Αγία Σοφία είναι ένας αγώνας για κυριαρχία. Κρύβουν τους μιναρέδες ακόμα και όταν δείχνουν αυτό το μέρος. Είναι τόσο ενοχλητικοί. Επίσης, αυτή ήταν μια νομική απόφαση. Μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένα νομικό ινστιτούτο στις ΗΠΑ το επιβεβαίωσε επίσης. Μουσουλμάνοι και Τούρκοι θα προστατεύσουν την Αγία Σοφία μέχρι την αποκάλυψη και όχι η ΟΥΝΕΣΚΟ. Πρέπει να πούμε πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το έθνος στεφανώνει την Αγία Σοφία. Ας μην αμφιβάλλει κανείς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ