Κόσμος

Σύγχρονοι σκλάβοι με αφεντικά τους τζιχαντιστές του Ερντογάν

Η Τουρκία παραμένει ένας παράδεισος για ομάδες πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους... Στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη ή το Κιρσεχίρ, τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, εδώ και αρκετά χρόνια ζούσαν εκατοντάδες βετεράνοι του Daesh, ή του πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL), ο οποίος έγινε Εθνικός Συριακός Στρατός (ASN), και οι τάξεις του είναι γεμάτες με τζιχαντιστές και είναι βέβαια υπό τουρκικό έλεγχο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Sunday Journal, αρκετές εκατοντάδες σκλάβοι Yazidi, αυτή η θρησκευτική μειονότητα που πέρασε τα πάνδεινα ιδιαίτερα από το IS, εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος των απαγωγέων τους.

"Μετά την αποδυνάμωση του Daesh, ένας μεγάλος αριθμός μαχητών του μπόρεσε να ζήσει στην Τουρκία με τις οικογένειές τους για να είναι ασφαλής", εξηγεί ο Abdallah Shrem, 46 ετών, ο οποίος αναφέρει ότι διέσωσε σχεδόν 400 ομήρους Yazidi, όταν ήταν λαθρέμπορος στα τουρκικά σύνορα. Σήμερα, ο ίδιος εκτιμά ότι μεταξύ 400 και 450 άλλων σκλάβων Yazidi κρατούνται ακόμη στην Τουρκία. Και η απελευθέρωσή τους είναι περίπλοκη: όταν κρατούνται από απλούς μαχητές που έχουν αποσυρθεί εντελώς και ζουν μόνοι τους, οι όμηροι - συχνά παιδιά - μπορούν ωστόσο να σωθούν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνει η εφημερίδα , η αστυνομία της Άγκυρας απελευθέρωσε έτσι ένα κορίτσι Yazidi από τα χέρια ενός Ιρακινού, πρώην μέλους του Daesh, που προσπαθούσε να πουλήσει το παιδί στο Διαδίκτυο. Η τουρκική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Πράγματι, η πλειονότητα των σκλάβων Yazidi εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία από πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που εντάχθηκαν στον Εθνικό Συριακό Στρατό, το οποίο λέγεται ότι υπόκειται πλήρως στην κεντρική εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια πραγματικότητα που επιβεβαιώθηκε από τον Abdallah:"Ορισμένα μέλη του Daesh έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Εθνικού Συριακού Στρατού διατηρώντας τους ομήρους τους και όταν οι αιχμάλωτοι είναι στα χέρια τους, είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς την απελευθέρωσή τους, επειδή υποστηρίζεται από την Τουρκία " .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ