Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Μega''- τσουνάμι περιμένουν οι Τούρκοι να χτυπήσει τον Μαρμαρά

Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη, προχώρησε ο επικεφαλής της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), παραδίδοντας έκθεση 552 σελίδων, αναφέροντας τους φόβους για πιθανό τσουνάμι που αναμένεται να χτυπήσει, τις ακτές της Τουρκίας μετά από σεισμό.

Η Τουρκία, είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, με την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται κοντά στην βασική γραμμή του ρήγματος.

Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για λήψη προσδιορισμού των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή Εξετάσεως, με αποκλειστικό θέμα «Τσουνάμι και τι μπορεί να συμβεί μετά από μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.»

Στην έκθεση, διαπιστώνεται ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι, δεν θα δημιουργήσει ζημιές, αλλά αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι «καταστροφικό».

 «Η χώρα μας είναι ανοιχτή στην απειλή του τσουνάμι, με την έντονη εμφάνισή του σε ακτές της Μεσογείου, του Αιγαίου και ιδιαίτερα στη περιοχή του Μαρμαρά, με την υψηλή σεισμική δραστηριότητα του" αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έκθεση, η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία έχει βιώσει 136 τσουνάμι μέχρι σήμερα, υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις των ειδικών, αναφέροντας σαν παράδειγμα,  της 17ης Αυγούστου 1999, όταν  φονικός σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά στοίχισε τη ζωή 17.480 ανθρώπων, περισσότερα από 285.000 κτίρια καταστράφηκαν και 600.000 έμειναν χωρίς σπίτια, σε εκείνη την τρομακτική δόνηση που κράτησε 45 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, αναφέρεται στην έκθεση ότι όλα τα τσουνάμι, δημιουργούνται στον άξονα της Σμύρνης, του Iskenderun και του Fethiye, κυρίως στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδεικτικό του μεγάλου κινδύνου, είναι ότι οι δημόσιοι θεσμοί, οι δήμοι και η AFAD, προετοιμάζονται για έναν σεισμό μεγάλο και σχεδιάζουν ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων.

Η έκθεση, αναφέρει ότι "έρευνες δείχνουν ότι πάνω από 30 κύματα τσουνάμι, έχουν εμφανιστεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας", περιλαμβάνοντας  τις ακόλουθες προβλέψεις: 

 

Καταστροφή σε 10 λεπτά 

 

"Μελέτες μοντελοποίησης για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, δείχνουν ότι το υψηλότερο κύμα τσουνάμι, θα φτάσει στις ακτές μέσα σε 10 λεπτά.''

Ενώ παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται, ότι το Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών του Παρατηρητηρίου Kandilli, εργάζεται για τη δημιουργία ενός Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην Τουρκία, καθώς ότι η πιθανότητα παραγωγής σεισμών από σεισμούς μεγαλύτερους από 5,5  ρίχτερ, παρατηρείται και εξετάζεται με τη βοήθεια του "Περιφερειακού Κέντρου Παρακολούθησης Τσουνάμι -Σεισμών". 

 

Σχέδιο εκκένωσης και αντίδρασης 

 

Στην έκθεση, αναφέρθηκαν λύσεις για πιθανό τσουνάμι ως εξής:

- Όλες οι σχετικές μονάδες, ειδικά το AFAD, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουν τον κίνδυνο, την ευπάθεια, τα σχέδια εκκένωσης και τα σχέδια δράσης έκτακτης ανάγκης για παράκτιους οικισμούς και σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να καθορίσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικά και μη διαρθρωτικά μέτρα, κατά των τσουνάμι σε παράκτιους οικισμούς.

- Τα σεισμόμετρα, πρέπει να τοποθετούνται στον πυθμένα και να επεκτείνονται.

- Θα πρέπει να διερευνηθεί ο πιθανός κίνδυνος τσουνάμι στη Θάλασσα του Μαρμαρά και πρέπει να ετοιμαστούν χάρτες κινδύνου, για το τσουνάμι των ακτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για το τσουνάμι πρέπει να δημιουργηθεί στο Μαρμαρά, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

- Θα πρέπει να γίνουν υπολογισμοί κινδύνου για τσουνάμι, ευπάθειας και κινδύνου για κρίσιμες παράκτιες εγκαταστάσεις, και θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικά μέτρα, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και των ζημιών από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι του τμήματος Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντίζ, κάνει λόγο για το χειρότερο σενάριο ενός σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην περιοχή.

Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθίσταται ως μια σεισμογενής χώρα, που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας, μετακινείται 2 - 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ