Κόσμος

Βραζιλία: Σοκ και δέος με τις πρακτικές του Ζαΐρ Μπολσονάρο

Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές και που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων δημόσιων δηλώσεων του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο ότι το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Βραζιλίας είναι ευάλωτο σε νοθεία. Για τους ισχυρισμούς τους αυτούς ο Βραζιλιάνος αρχηγός κράτους δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη.

Η Estado de S. Paulo ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βάλτερ Μπράγκα Νέτο, έδωσε μέσω τρίτου προσώπου ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Βουλής Άρθουρ Λίρα στο οποίο αναφερόταν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2022 πρέπει να χρησιμοποιηθούν τυπωμένα ψηφοδέλτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο ο Λίρα όσο και ο Βάλτερ Μπράγκα Νέτο διέψευσαν το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για ένα «ψέμα».

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Μπραζίλια, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεσμεύονται για δημοκρατία και ελευθερία.

Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπολσονάρο

Ωστόσο, ο Μπολσονάρο έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ενάντια στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που ισχύει από το 1996, ενισχύοντας ανησυχίες και φόβους πως ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών θα επιδιώξει να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και δεν θα αποδεχθεί μια πιθανή ήττα του το 2022.

Στις αρχές του μήνα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παρέδιδε την εξουσία στον νικητή των εκλογών της επόμενης χρονιάς εάν η διαδικασία είναι καθαρή, αλλά «όχι αν γινόταν νοθεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την εκλογική του νίκη του 2018, ο αρχηγός του κράτους έχει κάνει επανειλημμένα καταγγελίες – εντελώς αβάσιμες – περί νοθείας σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Βραζιλία. Αντίπαλοι του προέδρου και πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως με αυτές τις καταγγελίες βάζει τα θεμέλια για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει, μιμούμενος το πολιτικό του ίνδαλμα, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μπολσονάρο διατυμπανίζει νομοσχέδιο που προβλέπει να τυπωθούν ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία να μη γίνει, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, με το ιδιαίτερα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιχειρηματολογεί πως τα χάρτινα ψηφοδέλτια είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να ανακαταμετρηθούν, άρα μειώνουν τον κίνδυνο να διαπραχθεί νοθεία. Ελάχιστοι ειδικοί συμμερίζονται τη γνώμη του. Το νομοσχέδιο δεν έχει προχωρήσει στο Κογκρέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πραξικοπηματικές» προθέσεις»

«Θα υπάρξουν τυπωμένα ψηφοδέλτια, γιατί εάν δεν υπάρξουν, αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Το μήνυμα είναι σαφές», είπε στις αρχές του μήνα.

Αυτές οι επιθέσεις ενάντια στο εκλογικό σύστημα προκάλεσαν την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, τα οποία είδαν τις «πραξικοπηματικές» προθέσεις του προέδρου, νοσταλγού της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Οι απειλές ενάντια στη δημοκρατική τάξη είχαν ήδη λάβει μια ακόμη μορφή στις αρχές Ιουλίου, όταν το υπουργείο Άμυνας και οι διοικητές του στρατού προειδοποίησαν ότι «δεν θα ανεχτούν οποιαδήποτε επίθεση» εναντίον τους.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Estado de S.Paulo προκάλεσε σοκ στη Βραζιλία, όπου το πραξικόπημα του 1964 οδήγησε σε 21 χρόνια στρατιωτικής χούντας.

«Σε μια δημοκρατία, δεν είναι ο στρατός που αποφασίζει αν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές, αλλά το Σύνταγμα που ορκίστηκαν να υπερασπιστούν και να υπακούσουν», δήλωσε σε σημείωμα του ο βουλευτής Μαρσέλο Ράμος, αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ροντρίγκο Μάια με tweet του απαίτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας. «Η Βραζιλία περιμένει μια δήλωση από τον υπουργό Άμυνας και τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τις σοβαρότατες αναφορές του σημερινού δημοσιεύματος», είπε.

Αναφερόμενος στην παιδική του ηλικία στη Χιλή, όπου κατέφυγε η οικογένειά του για να αποφύγει τη χούντα της Βραζιλίας, o Ροντρίγκο Μάια παρακολούθησε την άνοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, τόνισε: «Η ιστορία είναι αμείλικτη. Επιμένει να επαναλαμβάνεται».

Τι ισχύει στην Βραζιλία

Το εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι ευάλωτο σε νοθεία ή ότι υπάρχουν ενδείξεις νοθείας σε προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο ακροδεξιός πρόεδρος αποκάλεσε τον Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, «ανόητο», αφού ο τελευταίος διαβεβαίωσε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι αξιόπιστο και ότι τα τυπωμένα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν αντ’ αυτού να εκθέσουν τις εκλογές «στους κινδύνους χειραγώγησης του παρελθόντος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοτικότητα του ακροδεξιού ηγέτη έχει κατακρημνιστεί και ο ίδιος φαίνεται στριμωγμένος από πιθανές αποκαλύψεις Επιτροπής της Γερουσίας που εξετάζει τον χαοτικό χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνησή του.

Η χώρα θρηνεί από την αρχή της πανδημίας σχεδόν 543.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα επικρατούσε στις προεδρικές εκλογές του 2022 με μεγάλο προβάδισμα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...