Κόσμος

Ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση το Bloomberg για τον εμβολιασμό: Οι απειλές αντικαθιστούν τα κίνητρα

“Στην Αθήνα, ένα εμβόλιο Covid-19 θα σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα μπαρ. Στην Πράγα, μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε ένα iPhone. Αλλά σε ορισμένα μέρη, θα το χρειαστείτε για να διατηρήσετε τη δουλειά σας” με αυτή την φράση το γνωστό πρακτορείο Bloomberg αποτυπώνει την κατάσταση σχετικά με τον εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Μιλάει για προσέγγιση σχετικά με τους εμβολιασμούς με την λογική “καρότο και μαστίγιο”, η οποία πρακτική όμως όπως τονίζει μετατοπίζεται περισσότερο στο τελευταί﨔. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για εμβολιασμούς», με υποχρεωτικές λήψεις για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, προχωρώντας προς το να κάνουν τους εμβολιασμούς απαίτηση για ορισμένους, λέει το πρακτορείο.


Μετά από μήνες διαμάχης νωρίτερα φέτος λόγω περιορισμένης προσφοράς εμβολίων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τώρα το αντίθετο πρόβλημα: πολλές δόσεις αλλά σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης για τη λήψη τους.

Το πρακτορείο διαπιστώνει πως με τη μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα να εξαπλώνεται γρήγορα, ορισμένοι ηγέτες βλέπουν την ανάγκη για σκληρά βήματα. Άλλοι λένε ότι ο εξαναγκασμός των πολιτών να εμβολιαστούν θα μπορούσε να πυροδοτήσει και να καταστρέψει την εμπιστοσύνη του κοινού στην προσπάθεια εμβολιασμού.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο που έχει προτείνει η Γαλλία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αυτήν την εβδομάδα. "Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε εμπιστοσύνη αλλάζοντας αυτό που είπαμε πριν, χωρίς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς."

Σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 42% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Θα χρειαστούν πολύ υψηλότερα επίπεδα για να διαγραφούν οι ανησυχίες σχετικά με τον ιό στους ψυχρότερους μήνες του ευρωπαϊκού χειμώνα. Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του RKI υπολόγισε ότι το 85% των ατόμων ηλικίας 12 έως 59 ετών θα χρειαστεί να εμβολιαστούν για να φθάσουν στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, μαζί με το 90% αυτών άνω των 60 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι χαλαροί περιορισμοί στα ταξίδια και σε διάφορες δραστηριότητες επέτρεψαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τροφοδοτώντας μια αύξηση σε περιπτώσεις μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Στη συνέχει παραθέτει όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε Γαλλία και Ιταλία και φτάνει στην χώρα μας.

“Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι σε οίκους για τους ηλικιωμένους έχουν έως τις 16 Αυγούστου διορία για εμβολιασμό ή αντιμετωπίζουν αναστολή. Οι λήψεις εμβολίων θα είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου. Και από την Παρασκευή, απαιτείται ένα δελτίο υγείας που δείχνει είτε αρνητικό τεστ είτε εμβόλιο για να πάει κάποιος σε εστιατόρια ή μπαρ αν και βεράντες και αίθρια, που είναι δημοφιλή το καλοκαίρι, θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλους” λέει.

Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις Έλληνα ιδιοκτήτη μπαρ που τονίζει: «Δεν μπορούμε να ενεργούμε συνεχώς ως αστυνομικός που κοιτάζει πάνω από τους ώμους του πελάτη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ