Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Με ελληνόφωνο πρέσβη οι Αμερικανοί παίρνουν τον έλεγχο του Κοσόβου κόντρα στα σχέδια της Τουρκίας

“Στραγγαλίζει” η κυβέρνηση Μπάιντεν τα τουρκικά σχέδια για τα Βαλκάνια και την “Μεγάλη Αλβανία”.

Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει επτά άτομα για να υπηρετήσουν σε βασικούς ρόλους ανά την υφήλιο. Ανάμεσά τους ο Jeffrey M. Hovenier, υποψήφιος για έκτακτος πρεσβευτής και πληρεξούσιος στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου

Ο Jeffrey M. Hovenier, είναι διπλωμάτης της Ανώτερης Υπηρεσίας Εξωτερικών με το αξίωμα του Υπουργικού Συμβούλου, υπηρετεί επί του παρόντος ως Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου υπηρέτησε ως Chargé d'Affaires από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019. Πριν από αυτό, διετέλεσε Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής και Υπουργός Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο της Γερμανίας.    

Υπηρέτησε επίσης σε αποστολές των ΗΠΑ στην Κροατία, την Ελλάδα, τον Παναμά, την Παραγουάη και το Περού. Επίσης ο πολύπειρος διπλωμάτης έχει δουλέψει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για το προσωπικό του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι αποστολές του στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν υπηρεσία ως Διευθυντής Κεντρικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιο για το ΝΑΤΟ και την Κεντρική Ευρώπη. Έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Georgetown και πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Brigham Young. Μιλάει Γερμανικά, Ελληνικά, Κροατικά και Ισπανικά.

Η κίνηση των Αμερικανών μόνο τυχαία δεν είναι για την περιοχή. Η Τουρκία έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την επιθυμία της να επιδιώξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μόλις πριν από λίγες μέρες αποφασίσθηκε η εξαγωγή για τουρκικά θωρακισμένα οχήματα στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά.

Η πρώτη ξένη εξαγωγή του Vuran 4x4 Mortar Vehicle, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BMC και την ASELSAN, πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων Vuran 4x4 που παράγεται από την BMC, έναν από τους κατασκευαστές τεθωρακισμένων χερσαίων οχημάτων της Τουρκίας, βρίσκεται στο απόθεμα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας για λίγο. Αναπτύχθηκαν διάφορες διαμορφώσεις του Vuran 4x4 σύμφωνα με τις εισροές και τις ανατροφοδοτήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων σχετικά με τις ανάγκες και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Vuran 4x4 Mortar Vehicle, που αναπτύχθηκε από την BMC και την ASELSAN, προσφέρθηκε επίσης στη χρήση δυνάμεων ασφαλείας.

Οι πρώτες ειδήσεις εξαγωγής του Vuran 4x4 Mortar Vehicle προήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο. Κι αυτή η εξέλιξη προστίθεται στις πρόσφατες εξαγωγικές δραστηριότητες της τουρκικής πλευράς στα Βαλκάνια. Η BMC πραγματοποίησε την πρώτη πώληση στο εξωτερικό του Vuran 4x4 Mortar Vehicle βάσει της σύμβασης που υπέγραψε με το Υπουργείο Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου.

Στο πρώτο στάδιο, 2 μονάδες του Vuran 4x4 Mortar Vehicle θα παραχθούν και θα παραδοθούν. Τα οχήματα θα παραχθούν σε συνεργασία με την BMC και την ASELSAN.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ