Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε το ''ξήλωμα'' του Ερντογάν: ''Φιντάν & Ακάρ οι υποψήφιοι δελφίνοι''

Ο Δρ. Akpinar, διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιστρέψει στην Τουρκία, καθώς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. 

Ο Mahmut Akpinar είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών που εργαζόταν ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Turgut Ozal στην Άγκυρα, το οποίο έκλεισε από την τουρκική κυβέρνηση.

Εκεί δίδασκε την τουρκική πολιτική, την πολιτική της Μέσης Ανατολής, την τουρκική πολιτική ιστορία, τη δημόσια διοίκηση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. 

Ο ίδιος αναλύει και σχολιάζει σε άρθρα του την κατάσταση στην Τουρκία και συγκεκριμένα για το πως αναμένεται να εξελιχθεί η μετά Ερντογάν εποχή στην Τουρκία. 

Η ανάλυση του, κρίνεται σκόπιμο, να αναφερθεί στη συνέχεια, αφού είναι γνωστό ότι αν πραγματοποιηθούν τα όσα αναφέρει, αυτά θα έχουν άμεση επίδραση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λέει λοιπόν ο Τούρκος εξόριστος Ακαδημαϊκός:

"Η ιστορία του Ερντογάν τελείωσε και ο Τούρκος Πρόεδρος είναι με την πλάτη στον τοίχο. Σκάνδαλα εκρήγνυνται από παντού, και τώρα η δυσωδία ενοχλεί ακόμη και τα μέλη του ΑΚΡ. Η αναχώρηση του Ερντογάν από την εξουσία είναι θέμα χρόνου.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να συμβεί στη συνέχεια;

Οι «Groom Berat» και «Süslü Sülü», που θεωρούνταν οι διάδοχοί του, έφυγαν από τον πολιτικό διαγωνισμό για την μετά τον Ερντογάν εποχή. 

Κρίνεται απαραίτητο να εστιάσουμε στον ΥΠΑΜ Hakan Fidan και τον Διοικητή της ΜΙΤ Hulusi Akar, οι οποίοι είναι ακόμα αλώβητοι από τα σκάνδαλα, ζωντανοί και δυνατοί στην κούρσα της διαδοχής. 

Επιπλέον, και οι δύο έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο σχέσεων που μπορούν να συμφιλιωθούν με τη Δύση και τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Akar διετέλεσε αξιωματικός του ΝΑΤΟ για χρόνια, ενώ σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο Hakan Fidan ήταν πάντα πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στο Ιράν.

Ίσως, μερικοί άνθρωποι με επιρροή στις ΗΠΑ, τον ετοίμασαν ειδικά για τον τρέχοντα ρόλο του, εμφανίζοντάς τον με ένα «αντιιμπεριαλιστικό» και «ισλαμικό» προφίλ.  Ίσως επειδή αυτό το προφίλ ήταν πιο χρήσιμο για την αποστολή που θα αναλάμβανε.

Ο Χουλούσι Ακάρ και ο Χακάν Φιντάν παρείχαν τη μεγαλύτερη υποστήριξη στο καθεστώς του Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του. 

Ο Berat Albayrak και ο Süleyman Soylu είχαν σημαντικό έργο στην εκτέλεση της αυταρχικής τυραννίας, αλλά ο στρατηγικός τους αντίκτυπος ήταν περιορισμένος.

Με έναν τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί, μόνο από την απληστία για εξουσία και την αγάπη για κλοπή, αυτή η ομάδα κατέστρεψε  τη χώρα.

Ο Ερντογάν και οι οπαδοί του, που εμφανίστηκαν με τον ισλαμικό μανδύα τους και κακοποίησαν τις εθνικές και θρησκευτικές αξίες μέχρι το τέλος, κατέστρεψαν την Τουρκία.

Όπως είδαμε σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες, επικρατεί πάντα βιασύνη και εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα το ''πλοίο'', προκειμένου να διασωθούν, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει στο καθεστώς του Ερντογάν.

Πολλοί άνθρωποι στέκονταν γύρω από τον Ερντογάν επειδή ήταν δυνατός και ικανός. Καθώς χάνει όμως τη νομιμότητα και την εξουσία του, η αποσύνθεση της τουρκικής ηγεσίας θα επιταχυνθεί. Πράγματι, αυτή η αποσύνθεση έχει αρχίσει. Ακόμα και εκείνοι που ευλογούν τον Ερντογάν αισθάνονται ένα αυξανόμενο άγχος και φόβο για τη συνέχεια. 

Υπάρχουν φόβοι και προσδοκίες ότι ο Χάκαν Φιντάν, ο οποίος παραμένει ζωντανός και δυνατός παρ' όλες τις φθορές του Ερντογάν και του ΑΚΡ, μπορεί να πάρει το προβάδισμα μετά τον Ερντογάν, να δημιουργήσει δομές παρόμοιες με τον στρατό των επαναστατικών φρουρών στο Ιράν και να θέλει να οικοδομήσει έναν ισλαμιστικό αυταρχικό καθεστώς.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εγκαταστάσεις του MIT, οι οργανωμένες ένοπλες δομές όπως το SADAT, οι τζιχαντιστικές ομάδες και τα ένοπλα μέλη του AKP θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός τέτοιου καθεστώτος.

Δεν πιστεύω ότι θα θεσπιστεί ένα θεοκρατικό καθεστώς στην Τουρκία τώρα ή μετά τον Ερντογάν. Ούτε ο Ερντογάν, ούτε οι ισλαμιστές έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό. Ούτε αυτο, ούτε η κοινωνία επιθυμεί την εξέλιξη αυτή. Αντίθετα, το καθεστώς του Ερντογάν μείωσε την πίστη των ανθρώπων στο Ισλάμ στο χαμηλότερο επίπεδο. 

Το μίσος της θρησκείας και των θρησκευόμενων ανθρώπων βρίσκεται στο αποκορύφωμα της ιστορίας, λόγω του βρώμικου, φανατισμένου και διεφθαρμένου θρησκευτικού προφίλ που εμφανίστηκε στο AKP. Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια αποστολή για την Τουρκία στην παγκόσμια εξίσωση.

Οι Ιρανοί Σιίτες, οι Σαουδάραβες Σαλαφιστές και οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να κυνηγήσουν ο ένας τον άλλον και να τους κάνουν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον 

Μπορεί κάποιοι να θέλουν να δημιουργηθεί ένα "αυταρχικό, ισλαμικό καθεστώς" μετά τον Ερντογάν στην Τουρκία, αλλά κατά τη γνώμη μου, οι εσωτερικές και εξωτερικές ισορροπίες δεν είναι κατάλληλες για αυτό.

Η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία, θα επιστρέψει στο παλιά φυσιολογική για αυτήν πορεία. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Ερντογάν, η χώρα θα συνεχίσει για άλλη μια φορά στο δρόμο της ως ημι-δημοκρατικό, ημι-νόμιμο, κεμαλικό καθεστώς στο οποίο οι σκιές Ergenekon συνεχίζονται στο κράτος και στην κοινωνία.

Επειδή ο ρόλος που έχει ανατεθεί στην Τουρκία, είναι να είναι ένα μίγμα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, θα πρέπει να είναι το εμπόδιο που κρατά τους μετανάστες, απορροφώντας κρίσεις και τους εμποδίζει να εξαπλωθούν απευθείας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, όλοι οι κανόνες του κεμαλιστικού κοσμικού καθεστώτος παραμένουν όπως είναι στο σύνταγμα και στους νόμους.

Εάν η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή και παραμείνει παθητική και αναποτελεσματική, ο Ερντογάν θα καταρρεύσει και άνθρωποι όπως ο Χουλούσι Ακάρ και ο Χάκαν Φιντάν θα πάρουν τα ηνία, για την μετά Ερντογάν εποχή

Μετά τη βρώμικη και διεφθαρμένη κυβέρνηση του Ερντογάν, θα μετατραπούν σε «ήρωες της επιστροφής στη δημοκρατία!»

Εάν όλα τα είδη αντιπολίτευσης και διανοούμενοι δεν μπορούν να σχηματίσουν έναν ισχυρό κύκλο γύρω από το νόμο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φωνάξουν δυνατά, αυτά τα άτομα που υποστήριξαν τον Ερντογάν στην οικοδόμηση της βρώμικης κατάστασής του στα συντρίμμια, θα αναλάβουν τη σημαία και θα κυβερνήσουν τη χώρα.

Αυτοί οι δύο γραφειοκράτες, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, δεν θα δίσταζαν να τραβήξουν την προεδρία από τον Ερντογάν αν λάβουν το ''μήνυμα'' και πιστέψουν πως είναι εξαντλημένος. .

Ο Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος πρόδωσε τον δικό του στρατό και βασάνισε τους στρατιώτες του, και τους «δημοκράτες» που ανέτρεψαν τον Ερντογάν από τον επικεφαλής του MIT, τον σχεδιαστή και αρχιτέκτονα των πιο βρώμικων και σκοτεινότερων έργων! Μπορούμε να το δούμε να βγαίνει!

Λοιπόν, δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτήν τη χώρα μια πραγματική δημοκρατία, ένα σύστημα βασισμένο στο κράτος δικαίου; Είναι πεπρωμένο η Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της ως ημι-δημοκρατική χώρα όπου ο νόμος λειτουργεί μόνο κατά το ήμισυ;

Φυσικά και όχι. Αλλά έννοιες όπως η δημοκρατία, ο νόμος και η δικαιοσύνη είναι μόνιμες σε κοινωνίες που την αξίζουν και αγωνίζονται για αυτήν.

Από πάνω προς τα κάτω, η δημοκρατία και ο νόμος δεν θα επικρατήσουν επειδή κάποιος το υπαγορεύει.

Η δημοκρατία και οι ελευθερίες που δεν αγκαλιάζονται από την κοινωνία και εσωτερικεύονται από άτομα, μπορούν εύκολα να σφετεριστούν όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Δύο πράγματα είναι απαραίτητα για μια πραγματικά πλουραλιστική, φιλελεύθερη δημοκρατία στην Τουρκία:

1) Η επίμονη και αποφασιστική βούληση μιας κοινωνίας να θεσπίσει ένα δημοκρατικό καθεστώς.

2) Οι διανοούμενοι και οι ηγέτες όλων των κομμάτων, θα πρέπει να παραμερίσουν τις συγκρούσεις, τη γειτονία και τις παλαιές διαμάχες τους και να συμφωνήσουν σε μια δημοκρατική τάξη βασισμένη στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου όλοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί."

Ως αποτίμηση των παραπάνω θα επισημάνουμε, ότι ο Τούρκος Ακαδημαϊκός θεωρεί ότι ο Ερντογάν θα απομακρυνθεί από την εξουσία και θα τον διαδεχθούν ένας εκ των Ακάρ και Φιντάν, ενώ η Τουρκία θα επανέλθει σε κεμαλικό καθεστώς.

Εκτίμησή μας, είναι ότι θα βιώσουμε μία έντονη χρονιά στην Τουρκία από πλευράς πολιτικών εξελίξεων οι οποίες έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι το ΑΚΡ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ