Κόσμος

H Iνδία πηγαίνει στο διάστημα - Ξεκινάει η σύγκρουση με την Κίνα

Με γνώμονα την εμφάνιση της Κίνας ως σημαντικής απειλής, η Ινδία προσπαθεί να επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στο διάστημα, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η γεωπολιτική είναι ο πρωταρχικός μοχλός της Ινδίας να επικεντρωθεί στις στρατιωτικές πτυχές του διαστημικού της προγράμματος», δήλωσε ο Rajeswari Pillai Rajagopalan, διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας, Στρατηγικής και Τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Παρατηρητών στο Νέο Δελχί.

Μια ινδική δοκιμή αντι-δορυφορικών όπλων που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια για να δείξει ότι θα μπορούσε να καταρρίψει δορυφόρους στο διάστημα ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα της χώρας για να δώσει στρατιωτικό προφίλ στο διαστημικό της πρόγραμμα. Με αυτό το τεστ, η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα, μετά την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επέδειξε αντι-δορυφορική ικανότητα.

Η αντι-δορυφορική δοκιμή της Ινδίας πραγματοποιήθηκε 12 χρόνια μετά τη διεξαγωγή της Κίνας το 2007. Ενώ για χρόνια το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας επικεντρώθηκε σε μη στρατιωτικές διαστημικές εφαρμογές και εξερεύνηση του διαστήματος, η επίδειξη της Κίνας για την ικανότητά της να κατεβάσει δορυφόρους έγινε μια κλήση «αφύπνισης» για τη χώρα σχετικά με το είδος των απειλών για την ασφάλεια του διαστήματος που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει, λένε οι αναλυτές.

Το 2019, η Ινδία ίδρυσε την Υπηρεσία Διαστημικής Άμυνας για να αναπτύξει τη διαστημική στρατηγική της χώρας. Σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης, η Ινδία αναπτύσσει αισθητήρες και δορυφόρους μαζί με επίγειους σταθμούς για να βοηθήσει τις αμυντικές δυνάμεις.
Η τρέχουσα βασική εστίαση, ανέφεραν οι αναλυτές, είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης ευαίσθητων περιοχών από διαστημικά περιουσιακά στοιχεία από στρατιωτική σκοπιά.

Οι ανησυχίες της Ινδίας επικεντρώνονται τόσο στα σύνορα των Ιμαλαΐων με την Κίνα, όπου τα αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ τους πυροδότησαν στρατιωτικές εντάσεις, όσο και στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, όπου η Κίνα αυξάνει την επιρροή της.

Πέρυσι, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο συμμετείχαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση διάρκειας ενός μηνός που προκλήθηκε από ινδικές κατηγορίες ότι τα κινεζικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στην επικράτειά του σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή, στο Ladakh στα δυτικά Ιμαλάια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ