Κόσμος

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται σε πολεμικές συγκρούσεις

Παρά την απότομη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τη μάχη στους μεγαλύτερους πολέμους του 2010 στο Αφγανιστάν και τη Συρία, η τελευταία έκθεση από το Πρόγραμμα Δεδομένων Συγκρούσεων της Ουψάλα (UCDP) δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων σε οργανωμένη βία στον κόσμο αυξήθηκε ελαφρά το 2020, μετά από πέντε χρόνια σταθερής πτώσης.

Συνολικά, περισσότεροι από 80.100 θάνατοι καταγράφηκαν στην κατηγορία της οργανωμένης βίας πέρυσι, σε σύγκριση με λίγο περισσότερους από 76.000 τον προηγούμενο χρόνο.

Νέες εκδηλώσεις συγκρούσεων που από καιρό ήταν αδρανείς παρατηρήθηκαν σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο το 2020. Για παράδειγμα, οι πόλεμοι στο Artsakh (Nagorno-Karabakh), το Αζερμπαϊτζάν και το Tigray στην Αιθιοπία.

Ακόμη είχαμε και εντελώς νέες συγκρούσεις, όπως όταν το Ισλαμικό Κράτος στη Μοζαμβίκη διέσχισε τα σύνορα στην Τανζανία και αμφισβήτησε την κυβέρνηση εκεί.

Στην αρχή της πανδημίας του covid-19, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλους να αφήσουν τα όπλα τους για να καταπολεμήσουν την πανδημία. Ορισμένες ομάδες ανταρτών δήλωσαν κατάπαυση του πυρός, αλλά λίγες από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε μειωμένη σύγκρουση. Για το 2020, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των ενεργών συγκρούσεων, τόσο όπου εμπλέκονται κράτη όσο και συγκρούσεις μεταξύ μη κρατικών ομάδων, αυξήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τη βία κατά αμάχων.

 

Σαφής περιφερειακή αλλαγή
 

«Παρατηρούμε μια σαφή περιφερειακή αλλαγή από τη Μέση Ανατολή στην αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από τους μισούς από τους εμφύλιους πολέμους στον κόσμο συμβαίνουν τώρα στην Αφρική. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το IS που μετατοπίζει την εστίασή τους στην Αφρική αφού έχει εξασθενίσει σοβαρά στη Συρία και το Ιράκ », λέει Therese Pettersson, Project Manager στοUCDP.

Το IS συνεχίζει να οδηγεί πολλές από τις τάσεις στην οργανωμένη βία και η ομάδα έχει επίσης κλιμακώσει τις επιθέσεις της στη Συρία τον τελευταίο χρόνο. «Το IS κατάφερε να συγκεντρωθεί σε περιοχές με αδύναμο κυβερνητικό έλεγχο τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και έχει κλιμακώσει τη βία και στις δύο χώρες», λέει ο Shawn Davies, βοηθός έρευνας στο UCDP.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός θανάτων από οργανωμένη βία στη Συρία εξακολούθησε να μειώνεται.

Μετακινήθηκε σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές


«Μπορούμε να δούμε ότι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός αμάχων που παρατηρήσαμε στη Συρία κατά τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου συνδέθηκε στενά με τη χρήση αδιάκριτων βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Καθώς η συριακή κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων, η βία έχει μετακινηθεί σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές », εξηγεί ο Davies.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ