Χαλίφα Χάφταρ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται εξελίξεις στην Λιβύη: Ο Χαφτάρ έκλεισε τα σύνορα της χώρας με την Αλγερία!

Δυνάμεις πιστές στον Στρατάρχη της Λιβύης Khalifa Haftar, με έδρα την Ανατολή, έκλεισαν τα σύνορα με την Αλγερία, ανέφεραν την Κυριακή, μετά από σημαντικές αναπτύξεις των δυνάμεών τους στο νότο, κάτι που υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο ρόλο που παίζει εν μέσω των προσπαθειών ενοποίησης της χώρας.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ (LNA) την περασμένη εβδομάδα έστειλε στρατεύματα στη νότια πόλη Σεμπά, η οποία ήταν ήδη σύμμαχος με τις ανατολικές δυνάμεις, και στη συνέχεια το Σάββατο σε νότιο συνοριακό πέρασμα με την Αλγερία.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1406223804616085510

"Οι ένοπλες δυνάμεις έκλεισαν τα σύνορα Λιβύης-Αλγερίας και την κήρυξαν στρατιωτική ζώνη στην οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία", δήλωσε το Τμήμα Ηθικής Καθοδήγησης, μια μονάδα μέσων ενημέρωσης του LNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σύνορα σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια) μεταξύ της Αλγερίας και της Λιβύης διασχίζουν την κυρίως ακατοίκητη έρημο και έχει λίγα σημεία διέλευσης.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1406218984458948612

Ο Χαφτάρ βρέθηκε σε δύσκολη θέση το περασμένο έτος μετά την κατάρρευση της 14μηνης επίθεσής του εναντίον της Τρίπολης, ενώ μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προέκυψε από την ειρηνευτική διαδικασία η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αμφισβήτησε την πολιτική του θέση.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο προς μια πολιτική λύση για τη Λιβύη μετά από μια δεκαετία βίας και χάους, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχεται ακόμη από ένοπλες ομάδες, η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη και οι εξωτερικές δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση δεν έχουν αποσυρθεί.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1406345246804525069

Αναμένεται πρόοδος την Κυριακή όσον αφορά την εφαρμογή των όρων στρατιωτικής κατάπαυσης του πυρός που έχουν συμφωνηθεί από τον Σεπτέμβριο, με την προγραμματισμένη επανέναρξη του κύριου παράκτιου δρόμου σε πρώτη φάση, ενώ παράλληλα ξένες δυνάμεις θα συγκληθούν στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της χώρας.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1406334207434108930

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο στο Πενταπόσταγμα, ο Haftar, γνωρίζοντας ότι δεν είναι και τόσο νέος (76 ετών) και παράλληλα, ότι ο Saif al islam Kadhafi θα εκλεγεί σε περίπτωση προεδρικών εκλογών, καθώς η δημοφιλία του Saif al islam κυμαίνεται στο 85-90% στο λυβικό πληθυσμό, ανακοίνωσε συμφωνία μαζί του για την επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λιβυκός λαός.

https://www.youtube.com/watch?v=b9lndN8NS7I

Πρόσφατα, εμφανίστηκαν διαρροές που επαληθεύτηκαν από τον τύπο, αναφορικά με την συνεννόηση των δύο πλευρών, μετά από συνάντηση  μεταξύ συμβούλων που συνδέονται με τη Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Χαφτάρ και αυτών, που ακολουθούν τον γιο του πρώην ηγέτη, Saif al-Islam Gaddafi.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία, υποστηρίζει τον Haftar ενάντια στον αρεστό του ΝΑΤΟ, Fayez El-Sarraj και ότι ο Saïf al islam Kadhafi υποστηρίζεται επίσης από την Ρωσία.

Η σκακιέρα της Λιβύης, είναι εξίσου σημαντική με τη συριακή σκακιέρα, από στρατηγικής άποψης και η δύναμη που θα ελέγξει τη Λιβύη μετά τις εκλογές, θα ελέγξει τη Μεσόγειο!

ΥΠΕΞ Λιβύης: Αιχμές για τουρκική παρέμβαση στη χώρα

Από τη μεριά της, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών άφησε κάποιες αιχμές και πάλι για την τουρκική παρέμβαση στη χώρα της. Αναφέρθηκε παράλληλα, ξένες παρεμβάσεις, που εμποδίζουν την πρόοδο και την πολιτική διαμόρφωση της Λιβύης. Όταν ρωτήθηκε βέβαια ποιες χώρες εννοεί και αν η Τουρκία συγκαταλέγεται σε αυτές, αρνήθηκε να την κατονομάσει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή ή αν χρειάζεται επικύρωση από τη βουλή της Λιβύης ή τι ακριβώς ισχύει, η απάντηση, ήταν σιβυλλική: «Πολύ καλή ερώτηση…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρη η συμφωνία αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ