Κόσμος

Πληθυσμιακή ανατροπή στη Κίνα - Ποια πληθυσμιακή μειονότητα αυξάνεται

Ο πληθυσμός των Χαν στη δυτική περιοχή της Σινγιάνγκ της Κίνας αυξήθηκε ταχύτερα από τον πληθυσμό της εθνοτικής μειονότητας Uygur την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση στο South China Morning Post.
 
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθυσμού των Χαν προήλθε από τη μετανάστευση από άλλα μέρη της χώρας, δήλωσε η κυβέρνηση του Σινγιάνγκ σε σύνοψη των αποτελεσμάτων της εθνικής απογραφής του 2020 που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή το 2010, ο πληθυσμός των Χαν στην αυτόνομη περιοχή αυξήθηκε κατά 25%, ενώ ο πληθυσμός Uygur αυξήθηκε κατά 16%.
 
Ο πληθυσμός του Σινγιάνγκ αυξήθηκε σε 25,85 εκατομμύρια το 2020, εκ των οποίων 11,62 εκατομμύρια ήταν μέλη της εθνοτικής μειονότητας των Ουγκόρ και 10,92 εκατομμύρια ήταν ο Χαν. Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε την εθνικότητα του υπόλοιπου πληθυσμού, ανέφερε το SCMP. Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής την οδήγησαν να αναθεωρήσει τα στοιχεία για τον πληθυσμό του Uygur από 170.000 έως 482.000 άτομα ετησίως για την περίοδο 2011-2019.
 
Ο James Leibold, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Αυστραλίας που ερευνά εθνοτικές συγκρούσεις στη σύγχρονη Κίνα, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού των Χαν σε μεγάλο βαθμό μέσω της μετανάστευσης έδειξε μια ευρύτερη πολιτική του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το SCMP, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μέλη του Uygur και άλλων μειονοτήτων έχουν κρατηθεί στο Σινγιάνγκ και έχουν υποστεί πολιτικές καταστροφές, βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ