Κόσμος

Διπλωματική σύγκρουση Τσεχίας-Κίνας για τους Ουιγούρους

Η Γερουσία του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει τις θηριωδίες της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων και άλλων  λαών στο Ανατολικό Τουρκιστάν ως γενοκτονία και καλεί την τσεχική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 για τη γενοκτονία.

Το ψήφισμα, εγκρίθηκε στη 12η σύνοδο ολομέλειας της Τσεχικής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2021. Το ψήφισμα αναφέρει ότι η τσεχική Γερουσία «σημειώνει με ανησυχία ότι υπάρχουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνοτικές διακρίσεις και καταστολή της πολιτιστικής, θρησκευτικής και πολιτικής ταυτότητας στη ΛΔΚ, ιδίως με τις αυτόνομες περιοχές του Θιβέτ και του Σιντζιάνγκ [Ανατολικό Τουρκιστάν]. "
 
Επίσης, στις 10 Ιουνίου 2021, οι δικηγόροι της κυβέρνησης του Ανατολικού Τουρκιστάν στην Εξορία και το Εθνικό Κίνημα Αφύπνισης του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETNAM) υπέβαλαν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία στην καταγγελία τους εναντίον της Κίνας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) και καλούν τα κράτη μέλη του ΔΠΔ να υποστηρίξουν τις προσπάθειές της να αναζητήσει δικαιοσύνη για τον λαό του Ανατολικού Τουρκιστάν
 
«Ευχαριστούμε τη Γερουσία της Δημοκρατίας που προσχώρησε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία αναγνωρίζοντας τις φρικαλεότητες της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων και άλλων τουρκικών λαών στο Ανατολικό Τουρκιστάν ως γενοκτονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαλίχ Χουνταγιάρ της κυβέρνησης του Ανατολικού Τουρκιστάν στην εξορία. . «Ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως αυτήν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στο Ανατολικό Τουρκιστάν», πρόσθεσε ζητώντας από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσει πιο ανοιχτά τη γενοκτονία στο Ανατολικό Τουρκιστάν.
 
Στις 14 Ιουνίου 2021, ο Οργανισμός Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) συγκάλεσε την 31η επίσημη συνάντηση αρχηγών κρατών και αρχηγών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Ένα κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε από το ΝΑΤΟ με επίκεντρο την Κίνα, δηλώνοντας ότι οι «δηλωμένες φιλοδοξίες και η αποφασιστική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζουν συστηματικές προκλήσεις στην τάξη που βασίζεται σε κανόνες»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ