Κόσμος

Στρατιωτικές στολές με προγραμματιζόμενες ίνες μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του Στρατού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης αναπτύσσουν την πρώτη ίνα με ψηφιακές δυνατότητες. Η ίνα μπορεί να ανιχνεύσει, να αποθηκεύσει, να αναλύσει και να συμπεράνει τη δραστηριότητα όταν ράβεται σε ένα ρούχο.
 

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον στρατό οδήγησε στην ανάπτυξη μιας προγραμματιζόμενης ίνας που θα μπορούσε να μεταδίδει δεδομένα από στρατιωτικές στολές.

«Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα, με άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ISN, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις στολές του Στρατιώτη», δήλωσε ο Δρ. James Burgess, διευθυντής του προγράμματος ISN για την Αμερικανική Διοίκηση Ανάπτυξης Δυνατοτήτων Καταπολέμησης του Στρατού, γνωστή ως DEVCOM Army Research Laboratory. "Θα μπορούσαμε να εξοπλίσουμε τους στρατιώτες μας με στολές που θα μπορούσαν να παράγουν δύναμη, να τους δώσουμε ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τη φυσιολογία και τις περιβαλλοντικές αναφορές, να παρέχουμε τη θέση τους στην ομάδα τους και να ειδοποιήσουμε κάποιον εάν υποστούν τραυματισμό. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ μικρή αύξηση βάρους που μεταφέρει ο Στρατιώτης" λέει.

Τελικά οι στολές με αυτήν την τεχνολογία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αισθητήρες, να αποθηκεύσουν και να αναλύσουν τα συλλεγόμενα δεδομένα και να μεταδώσουν δεδομένα σε εξωτερικές πηγές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, περιγράφει πώς η ομάδα δημιούργησε τη νέα ίνα. Η ομάδα τοποθέτησε εκατοντάδες τετραγωνικά ψηφιακά τσιπ σιλικόνης σε μια προδιαμόρφωση που δημιούργησε μια πολυμερή ίνα. Ελέγχοντας με ακρίβεια τη ροή, οι ερευνητές δημιούργησαν μια ίνα με συνεχή ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των τσιπ σε μήκος δεκάδων μέτρων.

Μέχρι τώρα, οι ηλεκτρονικές ίνες ήταν αναλογικές, φέρνοντας ένα συνεχές ηλεκτρικό σήμα και όχι ψηφιακό, όπου διακριτά κομμάτια πληροφοριών μπορούν να κωδικοποιηθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία.
Η ίδια η ίνα είναι λεπτή και εύκαμπτη και μπορεί να περάσει από μια βελόνα, να ραφτεί σε υφάσματα και να πλυθεί τουλάχιστον 10 φορές χωρίς να σπάσει.

Μια ψηφιακή ίνα μπορεί επίσης να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες στη μνήμη. Οι ερευνητές μπόρεσαν να γράψουν, να αποθηκεύσουν και να διαβάσουν πληροφορίες σχετικά με τις ίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχείου μικρού μήκους 767 κιλομπίτ πλήρους χρώματος και ενός αρχείου μουσικής 0,48 megabyte. Τα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν για δύο μήνες χωρίς ρεύμα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ