Κόσμος

Στόχος του Μπαχτσελί ο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να υπαγορεύουν στην Τουρκία τί όπλα θα αγοράσει

«Στοχεύοντας» τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μπαχτσελί είπε: «Προειδοποιώ τους φιλόδοξους ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα μετά από τόσους πολέμους, που θα επιπλήττεται από οποιονδήποτε έρχεται να σταθεί μπροστά της και θα προσαρμόζεται και θα υποκύπτει αυθαίρετα στις απειλές του. Τα θεμέλια της δημοκρατίας μας επιβλήθηκαν στον κόσμο με το πνεύμα της Λωζάνης, με την αυτοπεποίθηση που επιφέρει μια νίκη που κερδίζεται στον πόλεμο και με την αντίσταση, όχι από επιβολές και κηδεμονίες. Δεν υπάρχει πλέον μια Τουρκία με το κεφάλι της σκυμμένο, αβοήθητο και αδρανές στις διεθνείς σχέσεις. Παραμένει ασαφές πώς και σε ποιο επίπεδο βλέπει ο Μπάιντεν την Τουρκία ως σύμμαχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, τα έβαλε και με τον Άντονι Μπλίνκεν. «Μιλώντας στη Γερουσία των ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου 2021, αυτός ο υπουργός (Εξωτερικών) φάνηκε πόσο ανίδεος και αλαζονικός είναι. Δήλωσε με θράσος ότι η Τουρκία δεν ενεργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ότι η απόκτηση των S-400 και τα βήματά της στην ανατολική Μεσόγειο ενοχλούν».

Στη συνέχεια ο Μπαχτσελί έκανε λόγο για διπροσωπία των ΗΠΑ και τις κατηγόρησε ευθέως για ηθική αυτουργία στο αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. «Περπατούν πίσω μας, κάνουν συμμαχίες, συνεργάζονται με τρομοκράτες, μιλούν για στρατηγική εταιρική σχέση. Υπονομεύουν την Τουρκία, καταφεύγουν στο δήθεν ψέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και μετά γυρίζουν και λένε ‘ΝΑΤΟ’. Δεν ξέρουν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε ένα περιβάλλον γεμάτο ψέματα. Δεν υπάρχει για να ανοίξεις μια πόρτα που έχει χαθεί η εμπιστοσύνη».

«Πού ήταν αυτό το ΝΑΤΟ όταν η πρωτεύουσά μας βομβαρδίστηκε από προδότες στις 15 Ιουλίου; Τι έκανε; Τι ετοιμαζόταν να κάνει; Ας μην συνεχίσουμε αυτήν την ερώτηση, έτσι;»

Για τους S-400 υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν μπορεί να υπαγορεύουν στην Τουρκία τί όπλα θα αγοράσει. «Το αν μπορούμε να αγοράσουμε όπλα ή όχι δεν θα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να γνωρίζει το ΝΑΤΟ. Η κρυφή πρόθεση των ΗΠΑ είναι να αφήσουν την Τουρκία ανυπεράσπιστη απέναντι στους δηλητηριώδεις καρπούς της. Αυτό δεν έκανε και τη νύχτα του Ιουλίου; (σ.σ. 15η Ιουλίου 2016 – απόπειρα πραξικοπήματος). Δεν ήταν παραλίγο να εισβάλει στην Τουρκία;».

Αναρωτήθηκε ποιος σκοπός επίσης κρύβεται πίσω από την πρόταση να δοθούν τα F-35 στην Ελλάδα. «Με το σχέδιο που ετοίμασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και την πρόταση να δοθούν στην Ελλάδα τα F-35, τα οποία δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία, ποιας λογικής και σκοπού είναι προϊόν;

Είναι ενοχλημένοι από τα βήματά μας στην ανατολική Μεσόγειο. Ό,τι κι αν είναι, όταν ενοχλούνται, εμείς πανηγυρίζουμε. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε ανάγκη να περιμένουμε πολύ για να δηλώσουμε την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».

Για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπαχτσελί σχολίασε: «Ο στόχος της ενίσχυσης των μηχανισμών επίλυσης προβλημάτων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο παρέμεινε μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ