Κόσμος

Συγγραφικές… δάφνες διεκδικεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τα απομνημονεύματά του από την προεδρία

Ποια εκκρεμότητα απομένει σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά τη λήξη της θητείας του, ασχέτως του αν έχει αποδεχθεί την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: η συγγραφή των απομνημονευμάτων του, στα οποία εξιστορεί το πώς έφτασε στην εξουσία, πώς τη διαχειρίστηκε, άγνωστα περιστατικά, αλλά και την ουσία των πολιτικών του.

Η εκκρεμότητα δεν έχει τακτοποιηθεί τόσο με τον Μπαράκ Ομπάμα, που μένει να κυκλοφορήσει τον δεύτερο τόμο του βιβλίο του, όσο και με τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που αν και παρέμεινε μόνο για μία θητεία, τα έργα και οι ημέρες του θα μείνουν αξιομνημόνευτα -και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους – στη χώρα του και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ που κατά δήλωσή του είναι «ο καλύτερος πρόεδρος όλων των εποχών» επιμένει ότι γράφει «το βιβλίο όλων των βιβλίων», διεκδικώντας συγγραφικές δάφνες. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν δισταγμό για το περιεχόμενο των προεδρικών απομνημονευμάτων, κυρίως λόγω της ιδιάζουσας σχέσης του τέως προέδρου με την πραγματικότητα και την αλήθεια. 

Οι εκδότες θέτουν ζητήματα εγκυρότητας και ακρίβειας

Σύμφωνα με την Washington Post, από την ανάληψη της εξουσίας το 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει 30.573 ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το βιβλίο του μάλλον δύσκολα θα συγκέντρωνε το στοιχείο της ακρίβειας.

Οι επιφυλάξεις δεν πτοούν τον Ντόναλντ Τραμπ που ενδέχεται να βλέπει το βιβλίο του και ως τρόπο για να αυξήσει το εισόδημά του. Άλλωστε όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν απεδείχθησαν προσοδοφόρα, έστω και αν η απεικόνισή του απέχει πολύ από την εικόνα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Το «Οργή και Θυμός», του Μάικλ Γουλφ, που ήταν και το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε για τον τότε πρόεδρο αναρριχήθηκε στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων, αν και η περιγραφή του κεντρικού προσώπου δεν ήταν ιδιαιτέρως κολακευτική.

Κι ενώ ο Τραμπ ετοιμάζεται να γράψει το magnum opus των προεδρικών απομνημονευμάτων, εφάμιλλων της θητείας του, οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι φαίνεται ότι του γυρίζουν την πλάτη. Ήδη, η φονική εισβολή της 6ης Ιανουαρίου έχει ήδη στοιχίσει ακριβά στον επιχειρηματία, με τους εκδοτικούς οίκους να μην θέλουν να δώσουν «βήμα» σε φωνές μισαλλοδοξίας. Το Politico ανέφερε ότι στελέχη των Penguin Random House, Hachette, Harper Collins, Macmillan και Simon & Schuster ισχυρίζονται ότι ούτε καν θα άγγιζαν ένα βιβλίο του, θέτοντας θέμα εγκυρότητας στην καταγραφή γεγονότων, ενώ υπενθυμίζουν ότι όταν κάποιος δεν μπορεί καν να παραδεχθεί ότι έχασε στις εκλογές, τότε δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θα εκδώσουν.

Όμως ο τέως ένοικος του Λευκού Οίκου δεν δέχεται ότι οι εκδοτικοί οίκοι τον απορρίπτουν. «Έχω απορρίψει δύο προσφορές από τους πλέον απίθανους εκδότες», δήλωσε, χωρίς να τους αναφέρει. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, θεωρώντας ότι το ζήτημα του εκδότη έπεται. «Δεν θέλω συμφωνία αυτή τη στιγμή. Γράφω σαν τρελός και όταν θα έρθει η ώρα, θα δείτε το βιβλίο όλων των βιβλίων», πρόσθεσε, προσθέτοντας τη γνωστή νότα… μετριοπάθειας στις δηλώσεις του.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το βιβλίο του Τραμπ θα βρει τον δρόμο προς το τυπογραφείο, σε συνεργασία με μη συμβατικές εκδόσεις. Άλλωστε ήδη έχει κάνει bestseller, με τα δύο βιβλία που έγραψε στο παρελθόν, όχι βέβαια μόνος του, αλλά με τη βοήθεια συγγραφέα- φάντασμα.
 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ