Κόσμος

Τουρκική “λύσσα” για την Λιβύη-Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη-Λίβυος Στρατηγός: Τέρμα στην τουρκική κατοχή

Επίσημη επίσκεψη είχαμε στη Λιβύη από την ελιτ της τουρκικής κυβέρνησης με απώτερο σκοπό να εμφανιστεί ως ισχυρός παίκτης στην χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως πριν από την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. 

Η αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και συμμετείχαν επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın και ο διευθυντής επικοινωνιών Fahrettin Altun. Πέραν από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δύο ακόμη υπουργοί του Ερντογάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar και ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη. Οι Υπουργοί συνοδεύονταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler και τον Αρχηγό του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Hakan Fidan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια γραπτή δήλωση εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών σχετικά με την επίσημη επίσκεψη υψηλού επιπέδου της Τουρκίας στη Λιβύη. Στη δήλωση, αναφέρεται ότι με εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια τουρκική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου πήγε στη Λιβύη για να συζητήσει διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση αναφέρει:

Η αντιπροσωπεία, υπό την προεδρία του Προέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων Mevlüt Çavuşoğlu, περιλαμβάνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ, τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler, τον Επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Hakan Fidan, τον Διευθυντή Προεδρικών Επικοινωνιών Fahrettin Altun και Εκπρόσωπο της Προεδρίας imbrahim Kalın. Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης, θα συζητηθούν διμερείς σχέσεις και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά θέματα”

 

Προκλητικός ο Ακάρ

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η Τουρκία, με δεσμούς αδελφικής ιστορίας 500 ετών, θα συνεχίσει να στηρίζει τους Λιβύους αδελφούς. Η Τουρκία στη Λιβύη δεν είναι ξένη δύναμη" .

Ο Τούρκος υπουργός Ακάρ ανέβηκε στην φρεγάτα TCG Gallipoli Firgate στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης πετώντας με ελικόπτερο εκεί, έλαβε πληροφορίες για τις δραστηριότητες και συναντήθηκε με το προσωπικό. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει διεθνές θέμα υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία, της οποίας η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος έχει επεκταθεί, έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές ευθύνες για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Δίνοντας έμφαση στα 500 χρόνια δεσμών αδελφότητας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Άκαρ είπε: «Είμαστε δίπλα στους Λιβύους αδελφούς μας». "Η παρουσία στη Λιβύη είναι το πιο σημαντικό σημάδι της αδελφότητας, της φιλίας και της αλληλεγγύης μας", δήλωσε ο Άκαρ, προσθέτοντας, "η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη."

https://www.youtube.com/watch?v=unBUTRVxRG8

Σημειώνοντας ότι μετά από πρόσκληση της Λιβύης, η Τουρκία ήρθε στη χώρα και πραγματοποίησε στρατιωτική, εκπαιδευτική συνεργασία και συμβουλευτικές δραστηριότητες σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο, ο Akar είπε: "Η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί η Λιβύη να φτάσει σε αυτάρκεια. Συνεχίζουμε να παρέχουμε εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει στα διεθνή πρότυπα. Στόχος μας είναι η ενότητα, η ακεραιότητα, η ειρήνη και η σταθερότητα της Λιβύης."

Επισημαίνοντας τη σημασία του "One Libya", ο Akar είπε ότι το πρόβλημα είναι ο Haftar και οι υποστηρικτές του. Ο Άκαρ σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να στηρίζουν τη Λιβύη με την κατανόηση ότι «η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στη Σικελία με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας και τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Λορέντζο Γκουρίνι, ο Ακάρ είπε: "Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα ζητήματα, τόσο διμερώς όσο και εντός της συμμαχίας, και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για αυτό το ζήτημα. Θα ήθελα να πω με χαρά ότι είδαμε ότι συμφωνούμε και έχουμε συναίνεση για τα περισσότερα από τα θέματα που συζητήσαμε. Με αυτήν την κατανόηση, οι σχέσεις και οι συναντήσεις μας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Θα το κάνουμε και αυτό. Από τη μία πλευρά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπάρχουσες σχέσεις μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εκτός από την εκπαίδευση προσωπικού, ανταλλαγή προσωπικού, συμμετοχή σε ασκήσεις "

Δηλώνοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TAF) καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας ο Akar μίλησε και για την “οικονομική συνεισφορά που δόθηκε στις επιχειρήσεις και τον αριθμό του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία”.

Ερωτηθείς επιπροσθέτως για το πώς πήγε η τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόοιντ Ώστιν, ο Akar απάντησε: “Ανταλλάξαμε απόψεις για αμφότερα τα διμερή και συμμαχικά ζητήματα σε μια πολύ σαφή, εποικοδομητική προσέγγιση. Μοιραστήκαμε τις αξιολογήσεις μας και ολοκληρώσαμε τη συνάντηση με μια θετική προσέγγιση. Και οι δύο μοιράστηκαμε αυτά που γνωρίζουμε και πιστεύουμε. Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε με τους συνομιλητές μας ό, τι θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και τη συμμαχία”.

 

Λίβυος στρατηγός καλεί για έξοδο από την «Τουρκική κατοχή»


Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατηγός Ahmed Al-Mismari, χαρακτήρισε την τουρκική παρουσία στη βορειοαφρικανική χώρα ως «κατοχή», καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως όλες τις δυνάμεις και τους συνδεδεμένους μισθοφόρους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Σπούτνικ, ο Αλ Μισμάρι είπε ότι η παρουσία ξένων μισθοφόρων στο έδαφος της Λιβύης είναι απόδειξη της έλλειψης πραγματικής βούλησης για τη διεθνή κοινότητα να τους απελάσει. «Η Τουρκία βλέπει ότι η παρουσία της εδώ [στη Λιβύη] είναι νόμιμη, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί κατοχή με κάθε έννοια της λέξης», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Αλ Μισμάρι είπε ακόμη ότι «είναι αδύνατο οι πολιτοφυλακές να ενταχθούν στον στρατό», τονίζοντας ότι αυτές οι πολιτοφυλακές είναι συνηθισμένες να κάνουν κατάσχεση σε πολιτικές αποφάσεις, σε χρήματα και σε κρατικούς θεσμούς.

Συζήτηση Χαφτάρ-απεσταλμένου του ΟΗΕ

Την Παρασκευή, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Jan Kubis και ο Αρχηγός του Εθνικού Στρατού της χώρας (LNA), ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης τις προετοιμασίες της Δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

https://www.youtube.com/watch?v=ZOvJZWkT1cM



Ο Κούμπις συνέχισε τις δεσμεύσεις του με εθνικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους για να κινητοποιήσει περαιτέρω υποστήριξη για την “πολυδιάστατη πολιτική διαδικασία”, ενώ πραγματοποίησε μια σειρά τηλεφωνικών κλήσεων με αρκετούς συνομιλητές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αμπντέλ-Χαμίντ Νταμπάιμπα. Τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής χωρίς αποκλεισμούς Προεδρικών και Κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και ξεκινώντας την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...