Κόσμος

Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο Μακρόν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «λίγο πριν» τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη προσδιοριστεί η ακριβής ώρα.

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία ως μέλος της ευρύτερης συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λειτουργεί μονομερώς ούτε να αγοράζει «εξοπλισμό που δεν επιτρέπεται» αφήνοντας πλάγια αιχμή για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, S-400 αν και δεν το κατονόμασε.

«Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμού [του ΝΑΤΟ], δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να πάρουμε εξοπλισμό που δεν επιτρέπεται από τη διαλειτουργικότητα και δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των συμμαχιών που έχουμε δημιουργήσει» διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν όπως μεταδίδει η «Le Figaro»

Όπως τόνισε στη συνέχεια επιθυμεί να υπάρξουν «διευκρινήσεις» πάνω σε αυτό το θέμα κατά τις συζητήσεις με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερη «στρατηγική αναδιοργάνωση» με σκοπό «τη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων» επισημαίνοντας «ασυνέπειες» που δεν έχουν «επιλυθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές του Μακρόν έρχονται 18 μήνες μετά από όταν είχε χαρακτηρίσει την Βορειοατλαντική Συμμαχία ως «κλινικά νεκρή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ