Κόσμος

Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ δείχνει Ισραήλ πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράν

Ο απερχόμενος αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad του Ισραήλ άνοιξε το στόμα του και....έκλεισε σπίτια!

Τα σχόλια του Yossi Cohen, μιλώντας στο κανάλι 12 "Uvda", με βάση ένα απόσπασμα που προβλήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, προσέφεραν μια εξαιρετική ενημέρωση από τον επικεφαλής του τυπικά μυστικού οργανισμού σχετικά με τις τελευταίες ημέρες της κυριαρχίας του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.

Έδωσε επίσης μια σαφή προειδοποίηση σε άλλους επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ότι και αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι δολοφονίας, ακόμη και παρόλο που διπλωμάτες στη Βιέννη προσπαθούν να διαπραγματευτούν όρους για να προσπαθήσουν να σώσουν την ατομική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

«Εάν ο επιστήμονας είναι πρόθυμος να αλλάξει καριέρα και δεν θα μας βλάψει πια, μερικές φορές ναι, τους προσφέρουμε μια διέξοδο», είπε ο Cohen.

Μεταξύ των μεγάλων επιθέσεων με στόχο το Ιράν, καμία δεν έχει χτυπήσει πιο ουσιαστικά την αντίπαλη πλευρά από τις δύο εκρήξεις τον περασμένο χρόνο στην πυρηνική του εγκατάσταση Natanz. Εκεί, λέγεται πως εμπλουτίζουν ουράνιο από υπόγεια αίθουσα σχεδιασμένη να είναι προστατευμένη από αεροπορικές επιθέσεις. Τον Ιούλιο του 2020, μια μυστηριώδης έκρηξη συντάραξε το προηγμένο συγκρότημα φυγοκέντρησης του Natanz, συμβάν για το οποίο το Ιράν κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μια άλλη έκρηξη συγκλόνισε μια από τις υπόγειες αίθουσες εμπλουτισμού.

Ο Cohen δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά η στάση του προσέφερε την πλησιέστερη αναγνώριση ενός ισραηλινού χεριού στις επιθέσεις αυτές. Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος Ilana Dayan, παρουσίασε επίσης μέσω voiceover μια λεπτομερή περιγραφή για το πώς το Ισραήλ τρύπωσε τα εκρηκτικά στις υπόγειες αίθουσες του Natanz.

«Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για αυτές τις εκρήξεις, καθίσταται σαφές, σιγουρεύτηκε να παρέχει στους Ιρανούς το μαρμάρινο θεμέλιο πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι φυγόκεντρες», δήλωσε η Dayan. «Καθώς εγκαθιστούσαν αυτό εντός της εγκατάστασης του Natanz, δεν είχαν ιδέα ότι περιλαμβάνει ήδη μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών».

Συζήτησαν επίσης τη δολοφονία του Νοεμβρίου του Mohsen Fakhrizadeh, ενός Ιρανού επιστήμονα που ξεκίνησε το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν από δεκαετίες. Ενώ ο Cohen στην κάμερα δεν διεκδικεί την δολοφονία, η Dayan περιέγραψε ότι ο Cohen είχε «προσωπικά υπογράψει σε ολόκληρη την καμπάνια». Η Dayan περιέγραψε επίσης πώς ένα πολυβόλο που λειτουργούσε εξ αποστάσεως στερεωμένο σε ένα φορτηγό pickup σκότωσε τον Fakhrizadeh και αργότερα αυτοκαταστράφηκε.

Ο Cohen περιέγραψε μια ισραηλινή προσπάθεια να αποτρέψει τους Ιρανούς επιστήμονες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και πως είδε ορισμένους να εγκαταλείπουν το έργο τους μετά από προειδοποίηση, ακόμη και έμμεσα, από το Ισραήλ. Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο εάν οι επιστήμονες κατάλαβαν τις συνέπειες εάν δεν σταματούσαν, ο Cohen είπε: «Βλέπουν τους φίλους τους».

Μίλησαν επίσης για την επιχείρηση του Ισραήλ για κατάσχεση αρχειακών εγγράφων από το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Dayan είπε ότι 20 πράκτορες, κανένας από αυτούς Ισραηλινός, πήραν υλικό από 32 χρηματοκιβώτια, στη συνέχεια σκάναραν και διαβίβασαν μεγάλο μέρος των εγγράφων. Ο Cohen επιβεβαίωσε ότι η Mossad έλαβε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού προτού απομακρυνθεί φυσικά από το Ιράν.

Ο Κοέν υπερασπίστηκε την απόφαση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της επιχείρησης, αντιβαίνοντας σε μια μακροχρόνια πρακτική απορρήτου που περιλαμβάνει δραστηριότητες της Μοσάντ.

«Ήταν σημαντικό για εμάς ο κόσμος να το δει αυτό, αλλά αυτό το πράγμα θα έπρεπε επίσης να έχει αντίκτυπο στην ιρανική ηγεσία, για να τους πει: “Αγαπητοί φίλοι: Πρώτον, έχουμε διεισδύσει. Δεύτερον, σας βλέπουμε .. Τρίτον, η εποχή του ψέματος τελείωσε”», είπε ο Κοέν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ