Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος αναλυτής: Η Τουρκία θα χάσει την αεροπορική υπεροχή χωρίς stealth F-35

Χωρίς τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στο απόθεμα της, η Τουρκία θα έχει μειονεκτήματα ενάντια στους περιφερειακούς αντιπάλους της με την πάροδο του χρόνου, ο Sinan Ülgen, δήλωσε ο Πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) και επισκέπτης μελετητής στο Carnegie. 

Ο αναλυτής υποστήριξε ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε προγραμματίσει τη μετατροπή της για τα F-35 από το 2007 και το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα έρθει δίπλα στα F-35.

«Στον αρχικό σχεδιασμό αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν υπήρχε κανένας στόχος να επιλεγούν τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έναντι των F-35 Τα σχέδια ήταν να έχουμε και τα δύο μαζί », είπε ο Ülgen. «Από τεχνική άποψη, το F-35 και τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς στόχους, χαρακτηριστικά και δυνατότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τον γηράσκοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή τα επόμενα 5-10 χρόνια, δήλωσε ο Ülgen. «Δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος με drone. Οι λειτουργίες των drone είναι πολύ διαφορετικές. "

Ως αποτέλεσμα, για την επόμενη δεκαετία ή έως ότου το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος εισέλθει στο απόθεμα του τουρκικού στρατού, «μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων του είναι αρκετά υψηλός», δήλωσε ο Ülgen.

Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε τα εγχώρια ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στο απόθεμα της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής και ότι είναι πιθανό ότι τα εθνικά αεροσκάφη δεν θα καλύψουν πλήρως όλες τις δυνατότητες των F-35 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία ήταν εταίρος στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, ωστόσο, το Πεντάγωνο απομάκρυνε την Άγκυρα από το πρόγραμμα για την αγορά ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα S-400 δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ενέχουν κίνδυνο ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ