Κόσμος

Economist: Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις;

Δόθηκε στην δημοσιότητα ο δείκτης Global Liveability για το 2021 της λίστας του Economist Intelligence Unit, όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες αλλά και οι χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς. Η λίστα καταρτίζεται κάθε χρόνο ενώ αξιολογούνται 140 πόλεις με βάση 30 διαφορετικά κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά είναι το επίπεδο ζωής, οι υποδομές των μεταφορών, η εγκληματικότητα, η οικονομική σταθερότητα και η πρόσβαση όλων στην Υγεία και την Παιδεία. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ και οι πόλεις της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας είδαν την κατάταξή τους να ανεβαίνει.

Αντίθετη ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, που πολλές πόλεις υποχώρησαν, κάτι που συνέβη και με την Αθήνα, που κατατάσσεται και στις 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη «μείωση» στο σκορ. Στη δεύτερη θέση, μετά το Όκλαντ, βρίσκεται η Οσάκα της Ιαπωνίας, η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και το Τόκιο της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι, η Βιέννη βρισκόταν στην κορυφή της λίστας και πλέον έπεσε στο νούμερο 12. Στη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο πόλεις της Ευρώπης, η Ζυρίχη και η Γενεύη της Ελβετίας, παρά τους μικρούς περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν.

«Βουτιά» 20 θέσεων για την Αθήνα

Η Αθήνα υποχώρησε κατά 20 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 92η θέση, έναντι της 72ης πέρυσι, ενώ η πτώση της αυτή την έβαλε και στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή.

Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη της υγειονομικής περίθαλψης, που επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.

 Παρά τις ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστας, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στον «βυθό» του καταλόγου όπου η Δαμασκός της Συρίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, λόγω της συνέχισης του εμφυλίου πολέμου.

Στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται επίσης το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα και η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...