Κόσμος

Πως τα κρυπτονομίσματα μολύνουν το περιβάλλον

Η ανεξέλεγκτη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin, προκαλεί τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στην Κίνα μέχρι στιγμής κάτω από το είδος της βιομηχανίας δείχνει την πλήρη παραβίαση της χώρας για κοινές διεθνείς ανησυχίες. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο σε κρυπτονομίσματα το 2019 για να αποτρέψει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά η εξόρυξη εξακολουθεί να επιτρέπεται. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τον Απρίλιο του 2021, το τρέχον επίπεδο εξορυκτικής δραστηριότητας στη χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου κρυπτονομισμάτων. Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι η εξόρυξη στην Κίνα θα παράγει 130,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2024, κοντά στις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ιταλία ή την πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία. Επισημαίνοντας την περιβαλλοντική απειλή, αναφέρει περαιτέρω ότι
 
«Η εντατική λειτουργία μπλοκ αλυσίδας Bitcoin στην Κίνα μπορεί γρήγορα να αυξηθεί ως απειλή που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών.» Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Cambridge, φέτος, η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αναμένεται να χρησιμοποιήσει το 0,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, ή περισσότερο από την ετήσια χρήση της Νορβηγίας.

Βρίσκοντας το κύμα κρυπτογράφησης, η κινεζική βιομηχανία εξόρυξης έχει ενισχυθεί περαιτέρω από την ταχεία αύξηση της παραγωγής τσιπ εφαρμογής συγκεκριμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (ASIC). Αυτές οι μάρκες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υπερέχουν σε μία μόνο εργασία - εξόρυξη bitcoin. Ωστόσο, περισσότερα μηχανήματα σημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία και την ψύξη του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τον ανθρακωρύχο. Έτσι, υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση για άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα
πηγές στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Παραδοσιακά, η θερμική ενέργεια είναι η κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή κρυπτογράφησης στην Κίνα, με περίπου το 40% της εξορυκτικής δραστηριότητας να βασίζεται σε αυτήν την πηγή. Αν και η χώρα κινείται αργά προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της εξακολουθεί να προέρχεται από άνθρακα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κυβερνητικός φορέας ή οργανισμός που να παρακολουθεί επίσημα πού εξορύσσεται το Bitcoin και τι είδους ανθρακωρύχους χρησιμοποιούν, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την πηγή, είναι προφανές ότι οι εκπομπές άνθρακα ανά ΑΕΠ της βιομηχανίας Bitcoin υπερβαίνουν κατά πολύ τη μέση βιομηχανική ένταση άνθρακα της Κίνας. Αυτό επικυρώνει πάντοτε το γεγονός ότι η λειτουργία blockchain Bitcoin είναι μια βιομηχανία υψηλής έντασης άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική κοινότητα εξόρυξης που ασχολείται με την εξόρυξη Bitcoin και άλλων νομισμάτων κρυπτογράφησης προσβλέπει σε έναν ξεκάθαρο διάδρομο μπροστά τους με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στην ανανέωση πηγών ισχύος έναντι των ορυκτών καυσίμων. Τα σχέδια της Κίνας για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας καταστρέφοντας τον ποταμό Yarlung Tsangpo θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρακωρύχους σε μια φτηνή πηγή ενέργειας, η οποία έχει ένα ζωτικό συστατικό κόστους στις συνολικές επιχειρήσεις.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ