Κόσμος

Βαρύ πρόστιμο σε όποιον απορρίψει το εμβόλιο της Astra Zeneca

Οι ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες του εμβολίου Astra Zeneca για τον κορονοϊό έχουν οδηγήσει πολλούς στην Σουηδία -και όχι μόνο-να αρνηθούν να εμβολιαστούν όταν συνειδητοποιούν ποιο εμβόλιο έχει προγραμματιστεί να κάνουν. Η Περιφέρεια Norrbotten αποφάσισε τώρα να τιμωρήσει όσους αρνούνται επιτόπου με χρέωση 450 SEK για επισκέψεις που δεν τηρούνται.

Τρεις από τις 21 περιφέρειες της χώρας χρεώνουν τέλος 200 SEK για επισκέψεις “χαμένης φροντίδας”, όπως χαρακτηρίζονται, σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, αλλά στο Norrbotten κοστίζει περισσότερο από το διπλάσιο, ήτοι 450 SEK.

“Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με απόφαση των πολιτικών της περιοχής”, λέει η Pia Näsvall, συντονίστρια εμβολίων για την περιοχή Norrbotten, και προσθέτει ότι καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τη λήψη ενός εμβολίου που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών είναι μικρός και ότι, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Λέει ακόμη ότι ελπίζει για ένα "καλύτερο μέλλον με περισσότερα εμβόλια".

Τουλάχιστον στην χώρα μας για όσους διστάζουν να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, πρότεινε να γίνει με άλλο σκεύασμα.

Όπως είπε: «Αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε και εδώ ότι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά “δικαιολογημένα”, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή την δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ