Κόσμος

Γεωπολιτικός-''σεισμός'': Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει να ''βυθίσει'' τον ''Δρόμο του Μεταξιού''

Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει να δρομολογήσει μια πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Η στρατηγική, η οποία αναμένεται να ονομαστεί «Καθαρή Πράσινη Πρωτοβουλία», θα παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες!

Ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από το G-7 για να ανταγωνιστεί τη στρατηγική υποδομής της Κίνας αρχικά προωθήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και έχει εμφανιστεί σε τεχνικές συζητήσεις μεταξύ διπλωμάτων που προετοιμάζονται για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Η πρωτοβουλία του Πεκίνου ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει δει περισσότερες από 100 χώρες να υποστηρίζουν το πρόγραμμα και το δίκτυο έργων και θαλάσσιων λωρίδων. Ωστόσο, επικριτές υποστηρίζουν ότι τα έργα συχνά δημιουργούν εξάρτηση από το χρέος και εκθέτουν τα έθνη σε αδικαιολόγητη επιρροή από το Πεκίνο. Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τις τελευταίες χώρες που αγωνίζονται να αποπληρώσουν δάνεια στην Κίνα.
 
Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, τα μέλη της ομάδας G-7 έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη γεωγραφική εστίαση που πρέπει να έχει η πρωτοβουλία. 


Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιθυμούν να υποστηρίξουν δραστηριότητες στην Αφρική, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για δράση στη Λατινική Αμερική και την Ασία. Η Ιαπωνία υποστηρίζει για μεγαλύτερη εστίαση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Ωστόσο, όλα τα έθνη συμφωνούν σε γενικές γραμμές σχετικά με την ανάγκη για μια πιο διαφανή εναλλακτική λύση στο κινεζικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ