Κόσμος

Έρχονται εξελίξεις: Συμμαχία Ινδίας-ΗΠΑ κατά Κίνας

Πριν από τη φυσική σύνοδο κορυφής του Quad αυτό το φθινόπωρο, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας θα επεξεργαστούν μια περίπλοκη ατζέντα για τον καθορισμό της ομάδας Quad.
 
Η Ινδία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εδραιώσουν τους διμερείς δεσμούς με τον όμιλο ασφαλείας Quad και τον Ινδο-Ειρηνικό, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει την υποστήριξή της για τη στάση του Νέου Δελχί σχετικά με την ασφάλεια της υγείας, το Αφγανιστάν και τις παραβάσεις στα σύνορά της.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και το Νέο Δελχί, η πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών S Jaishankar με τον ομόλογό του και την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οδήγησε σε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Joe Biden σχετικά με τις ανησυχίες της Ινδίας για το Αφγανιστάν και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο της βίας που διαπράττονται από τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ προφανώς διαβεβαίωσαν τον Τζαϊσάνκαρ ότι ενώ ο στρατός τους θα αποσυρθεί από το Αφγανιστάν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρακολουθεί στενά την περιοχή, έτσι ώστε η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή να μην χειροτερεύσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ