Κόσμος

Ινδία: Όπλο κατά του κορονοϊού η γιόγκα σύμφωνα με γκουρού

Χιλιάδες Ινδοί γιατροί αναμένεται να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια την Τρίτη σε μια συμβολική κίνηση για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός γκουρού και του συμμάχου του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η γιόγκα και τα παραδοσιακά φάρμακα προσφέρουν ισχυρότερη προστασία έναντι του Covid-19 από τα εμβόλια.

Οι γιατροί κατηγορούν τον Μπάμπα Ράμντεβ (Baba Ramdev), έναν ισχυρό τηλευαγγελιστή της γιόγκα με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, ότι καλλιέργησε σκόπιμα διστακτικότητα στους πολίτες απέναντι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και αμφιβολίες για σύγχρονη ιατρική για να προωθήσει τη δική του εταιρεία φαρμάκων της αγιουρβέδας (ψευδοεπιστημονική μέθοδος η οποία ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τον ασθενή μέσω μιας ισορροπημένης ζωής, ορθής σκέψης, δίαιτας και της χρήσης βοτάνων), Patanjali Ayurved.

«Ο Μπάμπα Ράμντεβ λέει ‘’μην πάρετε το εμβόλιο Η αλλοπαθητική είναι ηλίθια και τα φάρμακα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους’’ , δήλωσε ο Δρ Τζον Όστιν Τζιααλάλ , πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Ινδίας. «Οι δηλώσεις του προκαλούν σίγουρα σύγχυση. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να το σταματήσει», πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιατρών, τα μέλη της οποίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία ασθενών Covid με σοβαρές ασθένειες, ζήτησε να διωχθεί ο Ράμντεβ βάσει του νόμου περί επιδημικών ασθενειών για «παράλογες, μη επιστημονικές, υποτιμητικές και υποτιμητικές δηλώσεις».

Οι εντάσεις μεταξύ του Ράντεφ και των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα σιγόβραζαν από τον Φεβρουάριο, όταν ο γκουρού εγκαινίασε τον Coronil, ένα σκεύασμα της αγιουρβέντα για τον Covid, σε μια εκδήλωση υψηλού προφίλ όπου ο υπουργός Υγείας, Χαρς Βάρνταν , μίλησε σε μια επιτροπή που επαίνεσε την εταιρεία του.

Η Ιατρική Ένωση της Ινδίας επέκρινε τον υπουργό Υγείας που προσέδωσε αξιοπιστία σε «ένα ψευδώς κατασκευασμένο μη επιστημονικό προϊόν», ωθώντας έναν εκπρόσωπο της εταιρείας Patanjali Ayurved να απαντήσει ότι οι γιατροί είχαν «προβλήματα αποδοχής της αλήθειας».

Το κλίμα επιδεινώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας όταν τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί αντιμετώπιζαν έλλειψη κλινών, οξυγόνου, φαρμάκων και προσωπικού. Περισσότεροι από 170.000 Ινδοί πέθαναν από τον κορωνοϊό τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Ράμντεφ, του οποίου το κανάλι της γιόγκα παρακολουθείται από εκατομμύρια θεατές, κοροϊδεύει τη σύγχρονη ιατρική ως «μια ηλίθια ξοφλημένη επιστήμη» και είπε στους followers του σε ένα viral βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί Ινδοί γιατροί υπέκυψαν στον Covid παρά τον εμβολιασμό τους.

«Τι είδους γιατροί είναι αν δεν μπορούσαν να σώσουν τον εαυτό τους;», ισχυρίστηκε.

Ο Δρ Μάνις, πρόεδρος της FORDA, δήλωσε ότι η δράση της Τρίτης είναι μια «μαύρη μέρα διαμαρτυρίας», αλλά επέμεινε ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη φροντίδα των ασθενών.

«Ο Ράμντεφ κοροϊδεύει την ιατρική κοινότητα σε μια εποχή που. . . οι γιατροί θεραπεύουν ασθενείς χωρίς να φροντίζουν τη ζωή τους », πρόσθεσε.

Η Ιατρική Ένωση της Ινδίας, της οποίας ο προηγούμενος πρόεδρος πέθανε από τον Covid, κατηγόρησε τον Ράμντεφ ότι «προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση φόβου και απογοήτευσης στο ευρύ κοινό» για να τους ενθαρρύνει να αγοράσουν τις φόρμουλες του.

Παρά την κριτική, ο Ράμντεφ συνεχίζει να υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ενώ προωθεί τις δικές του θεραπείες. «Ο Ράμντεφ προσπαθεί να προσελκύσει  περιοχές με αμόρφωτους ανθρώπους, λέγοντάς τους ότι αυτό είναι ένα φτηνό φάρμακο», δήλωσε ο Δρ Τζειες Λέλι, γενικός γραμματέας της Ιατρικής Ένωσης της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ