Κόσμος

Μεξικό: Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της αστυνομίας και του καρτέλ Jalisco

Το καρτέλ «Jalisco» ορκίστηκε να εξοντώσει όλα τα μέλη της επίλεκτης αστυνομικής ομάδας που διώκει την δράση του.

Εδώ και μέρες, στο κρατίδιο Γκουαναχουάτο του κεντρικού Μεξικό, μαίνεται ένας «πόλεμος» μεταξύ της αστυνομίας και του κυρίαρχου καρτέλ.

Μέλη του καρτέλ έχουν στοχοποιήσει τους αστυνομικούς της «Τακτικής Ομάδας», μιας μονάδας που συστάθηκε με αποκλειστικό στόχο την αντιμετώπιση της βίας των καρτέλ ναρκωτικών.Τα μέλη του Jalisco εισβάλλουν στα σπίτια των αστυνομικών, σκοτώνοντάς τους έναν προς έναν, αφού τους βασανίσουν.

«Αν θέλετε πόλεμο, πόλεμο θα έχετε. Σας έχουμε ήδη δείξει ότι ξέρουμε πού μένετε. Ερχόμαστε για όλους σας. Για κάθε σύλληψη μέλους του CJNG (σσ. του καρτέλ Jalisco) από μεριάς σας, θα σκοτώνουμε 2 από τους αστυνομικούς σας, όπου κι αν βρίσκονται. Στα σπίτια ή στα περιπολικά τους», έγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε τις τελευταίες μέρες σε κεντρικό κτήριο της πόλης του Γκουαναχουάτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου AP, ο βασανισμός των ήδη εκτελεσθέντων αστυνομικών είχε ως σκοπό την απόσπαση στοιχείων, όπως τα ονόματα και οι διευθύνσεις των υπόλοιπων μελών της Τακτικής Ομάδας.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει το πόσοι αστυνομικοί είναι ήδη νεκροί, ωστόσο η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Poplab», με έδρα το Γκουαναχουάτο, κάνει λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελευταία επιβεβαιωμένη δολοφονία αστυνομικού καταγράφηκε στις 27 Μαΐου, όταν ένας αστυνομικός απήχθη, σκοτώθηκε και εγκαταλείφθηκε νεκρός σε οδό ταχείας κυκλοφορίας.

Ένα από τα πλέον σοκαριστικά περιστατικά βίας εναντίον των αστυνομικών σημειώθηκε, ωστόσο, τον Ιανουάριο, όταν οπλίτες εισέβαλαν στο σπίτι μιας γυναίκας αστυνομικού, σκοτώνοντας τον σύζυγό της και απαγάγοντάς την, για να τη βασανίσουν και να εγκαταλείψουν σε κοινή θέα το διάτρητο από σφαίρες σώμα της.

Σύμφωνα με την «Poplab», από το 2018 και έπειτα περίπου 75 αστυνομικοί της πολιτειακής αστυνομίας του Γκουαναχουάτο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, εξαιτίας επιθέσεων εναντίον τους- περισσότεροι, δηλαδή, από όσους σκοτώνονται συνολικά στις ΗΠΑ, μια χώρα με τον 50πλάσιο πληθυσμό του Γκουαναχουάτο.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, κρατικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επικείμενη χρηματοδότηση «μηχανισμών προστασίας», με την ελπίδα να αποφευχθούν στο μέλλον οι δολοφονίες.

«Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος κάνουν την εμφάνισή τους στα σπίτια αξιωματούχων της αστυνομίας, κάτι που συνιστά ευρύτερο κίνδυνο για την απώλεια ζωών, όχι μόνο των αστυνομικών, αλλά και των οικογενειών τους», έλεγε το σχετικό διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαΐου. «Πολλοί από τους αξιωματούχους έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους εν τάχει, ώστε να μη βρεθούν και αυτοί από το καρτέλ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ