Κόσμος

Σύγκρουση Κίνας-Ινδίας στα αεροπλανοφόρα - Το Ν. Δελχί κατασκευάζει το INS Vikrant

Το κινεζικό ναυτικό επεκτείνει γρήγορα τον στόλο του με δύο σε λειτουργία αεροπλανοφόρα και τουλάχιστον έχει ένα ακόμη υπό κατασκευή.  

Από την άλλη και η Ινδία μπαίνει για τα καλά σε αυτή την σύγκρουση, καθώς το πρώτο εγχώριο υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, το INS Vikrant, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τις θαλάσσιες δοκιμές. Θα είναι ο δεύτερος αερομεταφορέας της Ινδίας. Το Ινδικό Ναυτικό έχει μια ισχυρή παράδοση από 1957 στα αεροπλανοφόρα.  

Ο σχεδιασμός του Vikrant ξεκίνησε το 1999, ενώ τα κινεζικά πλοία έχουν τις ρίζες τους στη σοβιετική τεχνολογία της δεκαετίας του 1970. Τα κινεζικά πλοία είναι ουσιαστικά σοβιετικά σχεδιασμένα πλοία κατηγορίας Ναύαρχου Kuznetsov. Το Liaoning στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε το 1985 και πωλήθηκε μόνο στην Κίνα, το 1998. Άρχισε να λειτουργεί το 2012. Η Shandong κατασκευάστηκε με τον ίδιο γενικό σχεδιασμό (με κάποιες τροποποιήσεις) και τέθηκε σε λειτουργία το 2019.

Ωστόσο, οι διαφορές είναι πιο ξεκάθαρες στο κατάστρωμα. Τα κινέζικα πλοία χρησιμοποιούν παραδοσιακούς ατμοστρόβιλους ενώ το Vikrant χρησιμοποιεί μια πιο σύγχρονη διάταξη αεριοστροβίλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ