Κόσμος

Πρώην Τούρκοι διπλωμάτες διαμαρτύρονται στην ΕΕ για βασανιστήρια συναδέλφων τους!

Μια ομάδα πρώην Τούρκων διπλωμάτων συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE),  για να σηματοδοτήσουν τη δεύτερη επέτειο βασανιστηρίων των συναδέλφων τους στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας και να καταδικάσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση,  όπως ανέφερε το Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερία.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια από το επεισόδιο βασανιστηρίων που υπέστησαν οι συνάδελφοί μας», ανέφερε δήλωση των πρώην διπλωματών. «Ωστόσο, τα περιστατικά βασανιστηρίων εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα».

Σύμφωνα με τη δήλωση, τα βασανιστήρια διαπράχθηκαν μετά από "οδηγίες" που δόθηκαν από ορισμένους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στον καθορισμό των ατόμων που θα βασανιστούν.

Τον Μάιο του 2019 περίπου 100 πρώην διπλωμάτες συνελήφθησαν από τις αρχές για φερόμενη εξαπάτηση των εξετάσεων, μια πράξη που η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το κίνημα Gülen, μια ομάδα πιστή στον  μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gülen.

Στις 26 Μαΐου ο πρώην αναπληρωτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Gergerlioğlu δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας ότι υπήρχαν σοβαροί ισχυρισμοί για βασανιστήρια πρώην διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού τους με μπαστούνια!!

 

Μετά από τους ισχυρισμούς, ο Σύνδεσμος της Άγκυρας διενήργησε έρευνα και είπε ότι οι δηλώσεις των θυμάτων «επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα υπέστησαν χτυπήματα, βασανιστήρια και κακομεταχείριση». Τα θύματα δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν έτοιμες δηλώσεις.

Το περιστατικό ήρθε εν μέσω ειδήσεων ότι ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εργαζόταν για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, οδηγώντας σε εικασίες ότι οι πρώην διπλωμάτες βασανίστηκαν για να πάρουν δηλώσεις ενοχοποίησης του Νταβούτογλου σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρά τους αξιόπιστους ισχυρισμούς και την έκθεση του δικηγορικού συλλόγου, ωστόσο, στις 6 Αυγούστου 2020, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για άσκηση διώξεων για την υπόθεση.

«Με αυτήν την απόφαση, οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του σοβαρού περιστατικού θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι ενέργειές τους θα ξεχαστούν και ότι θα μείνουν ατιμώρητες», ανέφερε η δήλωση. «Ωστόσο, τα βασανιστήρια είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές δίκαιο και δεν υπόκεινται σε καταστατικό περιορισμών».

https://twitter.com/institude_org/status/1397660281426354177?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1397662375151611906%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.turkishminute.com%2F2021%2F05%2F29%2Fformerturkish-diplomats-protest-torture-of-their-colleagues-in-front-of-coe-building%2F

 

https://twitter.com/i/status/1397662375151611906

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει τους οπαδούς του κινήματος του Γκουλέν από τις έρευνες διαφθοράς στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες  εμπλέκουν τον ίδιο, τότε ήταν πρωθυπουργός , καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του και τον στενό κύκλο των φίλων του.

Απορρίπτοντας τις έρευνες ως πραξικόπημα και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχεύει τα μέλη του. Ενέτεινε την καταστολή κατά του κινήματος μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλό του.

Ο Gülen και το κίνημα  του αρνούνται έντονα την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποίησε μαζική εκκαθάριση  στους κρατικούς θεσμούς με το πρόσχημα του αγώνα κατά του πραξικοπήματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν μεταξύ των θεσμικών οργάνων που επλήγησαν περισσότερο . Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, 550 διπλωμάτες σταδιοδρομίας -, δηλαδή περίπου το 30%  του τουρκικού διπλωματικού σώματος είχαν απολυθεί , μέχρι τον  Μάιο του 2019.

Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 4.156 δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και 29.444 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν συνολικά από τη δουλειά τους για φερόμενη ένταξη ή σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», με έκτακτα νομοθετικά διατάγματα που δεν υπόκεινται ούτε σε δικαστικό αλλά ούτε  και σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ