Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Aιφνιδιαστική εξέλιξη: Αμερικανικοί κολοσσοί εγκαταλείπουν την Τουρκία

Η πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ, συνέπεσε με την απόφαση δύο ταμείων συνταξιοδότησης με έδρα την Καλιφόρνια να αποσυρθούν από επενδύσεις τους στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Kerim Ülker της εφημερίδας Dünya.

Ενώ η Γερουσία της Καλιφόρνιας ψήφισε το νομοσχέδιο «Εκποίηση από την Τουρκία» την Πέμπτη, ο Ερντογάν συμμετείχε σε βιντεοκλήση με διευθύνοντες συμβούλους από περίπου 20 μεγάλες εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Pepsi Co., Cargill και Honeywell, ανέφερε ο Ülker.

Στη συνάντηση ο Ερντογάν συζήτησε τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία με τους διευθύνοντες συμβούλους και μίλησε μαζί τους προσπαθώντας να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την οποία η Τουρκία απορρίπτει.

Εν τω μεταξύ, οι γερουσιαστές της πολιτείας της Καλιφόρνιας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει στα ταμεία συνταξιοδότησης CalPERS και CalSTRS να επιλέξουν επενδύσεις που δεν έχουν εκδοθεί ή δεν ανήκουν στην Τουρκία, ανέφερε η ιστοσελίδα ειδήσεων της California Globe.

Τα δύο ταμεία που παρέχουν παροχές συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δασκάλους του κράτους έχουν χρηματική αξία συνολικά 650 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Ülker.

Το νομοσχέδιο «Εκποίηση από την Τουρκία», που παρουσιάστηκε από τους κρατικούς γερουσιαστές Anthony Portantino και Scott Wilk, στοχεύει στο να ασκήσει περισσότερη οικονομική πίεση στην Τουρκία και να στείλει ένα μήνυμα, ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται πίσω από τους Αρμένιους, δήλωσε η California Globe.

Το νομοσχέδιο «θα έχει πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το καθεστώς  Ερντογάν που συνεχίζει να αρνείται ότι διεπράχθη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων», ανέφερε ο Portantino.

Ο μεγάλος πληθυσμός αρμενικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών στην πολιτεία της Καλιφόρνια ο οποίος φτάνει το 40%  σε ορισμένες πόλεις, έχει «ξαναζήσει πρόσφατα τραύματα», όταν τον Οκτώβριο το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια επίθεση στο Αρτσάχ, με μεγάλη υποστήριξη από την Τουρκία, είπε ο γερουσιαστής.

''Πιστεύω ότι η εκποίηση από την Τουρκία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η Καλιφόρνια δεν ασχολείται με  καθεστώτα που δεν αναγνωρίζουν ότι διαπράχθηκε γενοκτονία, ούτε και με χώρες που έχουν ιστορικό παραβιάσεων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις βασικές μας ανθρωπιστικές αρχές."

Η Καλιφόρνια θα σταθεί με τους Αρμένιους «έως ότου η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίσει την επαίσχυντη ιστορία της», δήλωσε ο Wilk.Η CalPERS από μόνη της έχει επενδύσεις αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο κίνδυνος αναστολής πληρωμών συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, ότι είναι ορατός πλέον στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συσπειρωμένη Αρμενική ομογένεια των ΗΠΑ δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία και τον Ερντογάν, που δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία που διέπραξαν οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα, αμετανόητοι συνεχίζουν να σφαγιάζουν Αρμένιους βοηθώντας καταλυτικά σε στρατιωτικό επίπεδο το Αζερμπαϊτζάν, να το κάνει αυτό για λογαριασμό τους στο Αρτσάχ.

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία εσωτερικά έχει τεράστια προβλήματα και η πολιτική πόλωση έχει φθάσει στο απώγειο.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, αυτό που έχουμε αναφέρει σε πάρα πολλά άρθρα μας. Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι θνησιγενής και έρχεται πλέον κοινωνική επανάσταση την Τουρκία, η οποία θα είναι πέρα και πάνω από τα πολιτικά κόμματα. Ο κίνδυνος τεράστιων εσωτερικών αναταραχών που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν μέχρι και σε εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία, αυξάνεται καθημερινά.

Τα παραπάνω καθιστούν ακόμη πιο  επικίνδυνο τον Ερντογάν για τη χώρα μας, ο οποίος πνιγμένος όπως είναι από τα πολλά και τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, με σκάνδαλα, με κατηγορίες για σχέσεις της Κυβέρνησής του με το οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία, με την οικονομία στα τάρταρα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, με τον τουρκικό λαό να μαστίζεται από τον κορονοϊό, τη φτώχεια και την ανεργία και με τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείπουν τη χώρα του, ενδέχεται να σκεφθεί να πράξει το απονενοημένο.

Να επιτεθεί σε βάρος της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια του αφενός να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό πίσω του, αφετέρου να επιχειρήσει να ηρωποιηθεί στα μάτια του.

Βέβαια για να κάνει αυτό θα πρέπει να θεωρήσει σίγουρη την επικράτηση της Τουρκίας σε βάρος μας, κάτι το οποίο μάλλον ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αφού χωρίς σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πιλότους το αποτέλεσμα για τον Ερντογάν είναι προδιαγεγραμμένο.

Η ελληνική αεροπορία θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τον συντρίψουν τον επίδοξο εισβολέα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ