Κόσμος

Ρωσικό ''άκυρο'' σε Πακιστάν: Ενόχληση Μόσχας με Χαν

Τι συμβαίνει με την Ρωσία, την Ινδία και το Πακιστάν; Αυτή η ερώτηση υπάρχει σε Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και στις δύο πρωτεύουσες πριν από ένα μήνα.

Ο στενός βοηθός του Προέδρου Πούτιν, Βιάτσσλαβ Νικόνοφ, τόνισε σε μια συνέντευξή του, ότι η Μόσχα δεν πήρε και τόσο σοβαρά την το ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ.

Οι ρωσικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με το Αφγανιστάν, εν μέσω εκτιμήσεων ότι μετά την έξοδο των αμερικανικών δυνάμεων το Σεπτέμβριο, το Αφγανιστάν μπορεί να έρθει στα χέρια των ταλιμπάν.

Αυτήν τη στιγμή, ο πιο σημαντικός κοινός στόχος είναι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης στο Αφγανιστάν που έχει υποστεί πόλεμο, λέει ο αρθρογράφος, με έδρα τη Λαχόρη, Iftekhar A Khan.

Η Μόσχα είχε κυριαρχήσει στην οικονομία του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, όταν ο Zulfikar Ali Bhutto βύθισε τη χώρα στον σοσιαλισμό.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι οι διμερείς τους σχέσεις βελτιώνονται σταδιακά από τότε που το Πακιστάν εντάχθηκε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και για περισσότερο από μια δεκαετία, και οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει αρκετά μνημόνια κατανόησης που σχετίζονται με τις επενδύσεις, τους σιδηροδρόμους και τους τομείς πάνω στον άνθρακα και στο αέριο.

Ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, Andrew Korybko, αναφέρει ότι η Μόσχα «απλώς ισορροπεί» για το «win-win» πλάνο της. Η μόνη ανησυχία της Μόσχας είναι για το σχήμα Quad. Η Ινδία είναι από τις λίγες χώρες που αγοράζουν το πυραυλικό αμυντικό σύστημα όπως το S-400.  

Η Ρωσία όμως δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που «δίνει» στο Πακιστάν θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά κατά των «κακών» τρομοκρατών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ