Κόσμος

Μέρκελ: «Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Το Βερολίνο αναγνωρίζει και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

«Υπάρχει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και το στηρίζουμε. Γι’ αυτό και είναι σωστό το γεγονός ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται πολύ δραστικά τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά όμως θέλουμε να συνεισφέρουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για την διασφάλιση μακροπρόθεσμης και βιώσιμης κατάστασης στην περιοχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ» δήλωσε η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Europa Forum» που διοργανώνει το δημόσιο κανάλι WDR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτώμενη εάν στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέκεται και η Χαμάς, η καγκελάριος απάντησε καταφατικά: «Και βέβαια πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες με την Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Χωρίς τη Χαμάς δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός» σημείωσε και ανέφερε ότι η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ήδη να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ειδικά μάλιστα για την Αίγυπτο, επισήμανε ότι «αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό μεγάλο παίκτη σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες παρέμβασής της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί ασφαλώς να λύσει μονομιάς όλες τις διεθνείς διενέξεις – και σίγουρα όχι της Μέσης Ανατολής που είναι από τις πιο περίπλοκες».

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Ισραήλ και των εβραίων, η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «αντισημιτικές δηλώσεις καταδικάζονται στην Γερμανία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Έκαναν "μαύρους" στο ξύλο Ισραηλινούς στη Ρόδο! Προκλητικοί "τουρίστες" με συμπεριφορά εποίκων προκάλεσαν επεισόδια και μετά… κατήγγειλαν επίθεση

Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα με το «μπλόκο» που έστησαν διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης σε κρουαζιερόπλοιο με...
polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Ο ρωσικός στρατός προσπερνά τελείως την Κονσταντίνοβκα και κατευθύνεται με φόρα προς την κεντρική Ουκρανία -Δείτε χάρτες

Με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται δεξιά και αριστερά της Κονσταντίνοβκα
Ελληνοτουρκικά 0

Όποιος προλάβει (Ελλάδα-Τουρκία) κερδίζει τον Χαφτάρ - Κάτι χοντρό «ψήνεται» ανάμεσα σε Αθήνα και Βεγγάζη που θα αλλάξει την Ανατολική Μεσόγειο

Μπαράζ τουρκικών επαφών με Ανατολική Λιβύη, ενώ ο υιός Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό άμυνας χωρίς όμως να...