Κόσμος

Μαζικές αγορές μετοχών από την εταιρία επενδύσεων του Τζόρτζ Σόρος

Η εταιρεία επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος προχώρησε στη μαζική αγορά μετοχών των εταιρειών ViacomCBS, Discovery και Baidu.

Τι κοινό έχουν οι παραπάνω εταιρείες; Όλες τους υπέστησαν σημαντικές απώλειες από την στάση πληρωμών του αμερικανικού family office Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι το Archegos Capital Management κατέρρευσε τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, η Soros Fund Management αγόρασε μετοχές αξίας 194 εκατ. δολ. της ViacomCBS Inc., μετοχές της Baidu αξίας 77 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μετοχές αξίας 46 εκατ. δολ. της Vipshop Holdings Ltd. Πηγή του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία δεν κατείχε τις μετοχές πριν από την κατάρρευση του Archegos. Η εταιρεία του Σόρος είδε ως επενδυτική ευκαιρία τη συναλλαγή, καθώς η αξία των μετοχών των εν λόγω εταιρειών έχει μειωθεί σημαντικά

Το Archegos, family office του πρώην hedge fund manager Μπιλ Χουάνγκ, κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Μόνο στις τράπεζες, η ζημιά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 5 δισ. δολάρια αφορούν αποκλειστικά την ελβετική Credit Suisse.

Όσον για τον ίδιο τον Χουάνγκ, ηταν μία από τις μεγαλύτερες «φάλαινες» στην αγορά χωρίς ποτέ να διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας. Είχε επίσης πετύχει να μην εμφανίζεται ποτέ το όνομά του στα έγγραφα που κατατίθενται στις αρχές για τα μετοχικά μερίδια σε εισηγμένες.

Στην τριμηνιαία έκθεση του hedge fund που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρονται λεπτομέρειες της συναλλαγής, παρέχοντας ένα από τα πρώτα παραδείγματα για το πως ένα Hedge fund προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επενδυτικά τα «απομεινάρια» του σκανδάλου. Προσφέρει επίσης χρήσιμεε πληροφορίες για ο προφίλ της εταιρείας του Σόρος, επικεφαλής της οποίας είναι η Ντον Φιτζπάτρικ.

Η Φιτζπάτρικ είχε δηλώσει στο Bloomberg τον Μάρτιο ότι ήταν πρόθυμη να μεταπηδήσει σε προβληματικές αγορές, επενδύοντας 4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς στεγαστικών δανείων.

«Όταν υπάρχει ανωμαλία στην αγορά, είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διπλασιάσουμε αλλά και να τριπλασιάζουμε τις επενδύσεις μας εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές», δήλωσε Φιτζπάτρικ, 51 ετών, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...