Κόσμος

Kλιμάκωση στη γραμμή επαφής στο Λαντάκ: Κίνα & Ινδία προς νέα κρίση

Kαθώς το χιόνι λιώνει στα βουνά, οι κινεζικές δυνάμεις εδάφους φαίνεται να έχουν επανδρώσει ορισμένες από τις θέσεις τους κοντά στις  περιοχές Γκόγκρα στο Λαντάκ. Η ανάλυση των νέων δορυφορικών εικόνων υψηλής ευκρίνειας Synthetic-Aperture Radar (SAR) που δόθηκαν στην Ινδία Today, από τη διαστημική εταιρεία Capella Space, επιβεβαιώνει τις μικρές προσαρμογές που γίνονται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) της Κίνας.

Οι τελευταίες εικόνες μαρτυρούν την παρουσία του κινεζικού στρατού κοντά στη Γραμμή  Ελέγχου (LAC). Η Ινδία και η Κίνα έχουν συμμετάσχει σε αρκετές συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τη μείωση της τριβής κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου κατά το τελευταίο έτος. Ενώ οι συνομιλίες έχουν εξασφαλίσει με επιτυχία την πλήρη αποδέσμευση από την κοιλάδα του ποταμού Galwan και την περιοχή Pangong Lake, ο κινεζικός στρατός συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία του σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές κατά μήκος της LAC.

Ορισμένες από τις εμπρόσθιες θέσεις του PLA κοντά στη θέση Gogra, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο του 2020, αλλά αργότερα είδαν μερική αποδέσμευση μετά από συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο, συνεχίζουν να έχουν ενισχυθεί από τους Κινέζους σύμφωνα με τις τελευταίες εμπορικές δορυφορικές εικόνες

Μια σύγκριση οπτικών δορυφορικών εικόνων από τον Φεβρουάριο του 2021 κοντά στο Gogra post, με τις εικόνες SAR της ίδιας περιοχής από τις 12 Απριλίου του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνει την αλλαγή status quo στην περιοχή. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ