Κόσμος

Γαμπρός Ερντογάν: "Eξαφάνισε" 208 τόνους χρυσού από την κεντρική τράπεζα

Το "βαθύ" κράτος Ερντογάν, με πρωταγωνιστή των πρώην ΥΠΟΙΚ και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να εμπλέκεται σε ακόμη ένα σκάνδαλο μεγατόνων στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, ο γαμπρός του"σουλτάνου" «εξαέρωσε» σχεδόν όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του, 128 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια μάταιη προσπάθεια υπεράσπισης της αξίας της τουρκικής λίρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, εάν τα 128 δισ. λέγεται ότι ρίχτηκαν στο πηγάδι δίχως πάτο της στήριξης της τουρκικής λίρας, το νέο θέμα που έσκασε έχει οσμή σκανδάλου και για την ακρίβεια ληστείας.

 

Λείπουν 208 τόνοι χρυσού


«Εξαφανίστηκαν» ανεξήγητα 208 τόνοι από τα αποθέματα χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας (TCMB) κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλμπαϊράκ.

Ο πρόεδρος της TCMB, Σαχάπ Καβτζιόγλου, σε πρόσφατη ζωντανή τηλεοπτική εμφάνισή του σε τρία τουρκικά κανάλια δήλωσε ότι, τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, τα οποία φυλάσσονταν στο εξωτερικό για χρόνια, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία κατά την περίοδο του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Υπάρχουν 720 τόνοι αποθεμάτων χρυσού», επέμεινε.

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην τελευταία έκθεσή του αναφορικά με τα αποθέματα χρυσού στο τέλος του τελευταίου τριμήνου, αποκαλύπτει ότι τα επίσημα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από την ποσότητα που ισχυρίστηκε ο Καβτζιόγλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στις 30 Απριλίου 2021, τα αποθέματα χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι 512 τόνοι.

Λείπουν δηλαδή 208 τόνοι κρατικού χρυσού, κάτι που πυροδότησε συζητήσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο, με τα ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μένουν αναπάντητα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ