Κόσμος

Αυτός είναι ο νέος πύραυλος της Χαμάς εναντίον της Ιερουσαλήμ

Η Χαμάς χρησιμοποίησε έναν νέο πύραυλο στην επίθεση εναντίον της Ιερουσαλήμ που ονομάζεται A-120 και πήρε το όνομα του από τον διοικητή που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας του 2014. 


Το "A-120" λέγεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων και όπως φάνηκς σε βίντεο που μοιράστηκε η Χαμάς ένας μακρύς πύραυλος φορτώθηκε από μαχητές με μάσκες σε έναν εκτοξευτή στη Λωρίδα της Γάζας. Επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, μια εκ των οποίων έπληξε ένα σπίτι σε ένα κοντινό προάστιο, προκαλώντας ζημιές, αλλά ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο πύραυλος είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με τον R-160, για τον οποίο η Χαμάς καυχιόταν ως τον πυραύλο μεγαλύτερης εμβέλειας στον πόλεμο του 2014 χτυπώντας τόσο βόρεια όσο και κοντά στη Χάιφα.

Το "R" αναφέρθηκε σε έναν πρώην ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Αμπντέλ-Αζίζ Ραντίσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή στοχευμένη επίθεση το 2004.

Το A-120 λέγεται ότι "βαφτίστηκε" από τον Ra'ed Al-Attar, ο οποίος ήταν διοικητής της Ταξιαρχίας Ράφα της Χαμάς στη νότια Γάζα και μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της ομάδας. Η διοίκησή του θεωρήθηκε σημαντική λόγω της εγγύτητας της Ράφα με τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι εκθέσεις του Κογκρέσου ισχυρίζονταν ότι ο Attar ενέκρινε τον Αύγουστο του 2010 επιθέσεις πυραύλων τύπου Grad από τη χερσόνησο του Σινά στο Eilat και την Aqaba της Ιορδανίας. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ο Attar ήταν επίσης υπεύθυνος για τη δολοφονία και την απαγωγή του Hadar Goldin κατά την επιχείρηση Protective Edge το 2014 , και ότι η ταξιαρχία της Ράφα υπό την ηγεσία του συμμετείχε και σε άλλα περιστατικά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά την οποία τραυματίστηκαν στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF).

Το 1994, ο Attar συμμετείχε σε επίθεση όπου σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων. Το 2002, σχεδίασε μια θανατηφόρα επίθεση σε έναν ισραηλινό στρατιωτικό σταθμό κοντά στο Κερέμ Σαλόμ, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες των IDF της περιπολικής μονάδας των Βεδουίνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ