Κόσμος

Τα νέα "νταλαβέρια" Ερντογάν με τον αρχιμαφιόζο Τσακιτζί

Ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας (και πρώην μέλος των Γκρίζων Λύκων), Αλαατίν Τσακιτζί, πρόσφερε την προσωπική του υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και στην ακροδεξιά Λαϊκή Συμμαχία του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν η συμμαχία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κέρδιζε τις εκλογές, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία θα ήταν 18.000 δολάρια, υποστήριξε ο Τσακιτζί σε μια ανοιχτή επιστολή μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας ήταν 9.042 δολάρια το 2019 και 8.934 δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μειούμενο σταδιακά από πάνω από 12.000 δολάρια το 2013.

Στην επιστολή του, ο Τσακιτζί επίσης σχολίασε τις δημόσιες δηλώσεις του καταδικασμένου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ την περασμένη εβδομάδα. Σε μηνύματα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό του στο YouTube, ο Πεκέρ έκανε μια σειρά από ισχυρισμούς για σχέσεις κράτους-μαφίας.

«Η αποκρυπτογράφηση ορισμένων σχηματισμών που απορρέουν από το παρελθόν στη σημερινή ατζέντα σημαίνει την παράδοση όπλων στα χέρια του παράνομου Κινήματος του Γκουλέν, μιας ομάδας που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τσακιτζί.
[8:59 AM]
«Όταν έρθει η ώρα, το κράτος μας θα κλειδώσει όσους έχουν μολυνθεί με κάθε είδους παράνομη βρωμιά εκεί που τους αξίζει να είναι και να καθαρίσει τα σπλάχνα του από εκείνους που συνεργάζονται με τέτοιους ανθρώπους μέσα στους κρατικούς θεσμούς», είπε.

Ο Τσακιτζί, ο οποίος βγήκε από τη φυλακή τον περσινό Απρίλιο ως μέρος ενός νομοσχεδίου αμνηστίας που υπέγραψε ο Ερντογάν για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών λόγω COVID-19, ήταν βασική προσωπικότητα στο λεγόμενο σκάνδαλο Susurluk στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το οποίο αποκάλυψε την φερόμενη χρήση μαφιόζικων συμμοριών από κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων πολιτικών, για διάπραξη εγκλημάτων.

Ο Τσακιτζί αναδύθηκε ως αφεντικό του εγκλήματος στη δεκαετία του 1980 και κατηγορήθηκε το 1995 για την οργάνωση της δολοφονίας της συζύγου του. Αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό.

Η μαφία στην Τουρκία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον τουρκικό υπερεθνικισμό, πολεμώντας μαζί με τους ακροδεξιούς «γκρίζους λύκους» εναντίον αριστερών και κομμουνιστών ακτιβιστών στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η πολιτική αστάθεια κατέληξε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980.

Ο φερόμενος ρόλος της μαφίας στην πολιτική επανεμφανίστηκε ως ζήτημα δημόσιας συζήτησης αφού ο Ερντογάν σχημάτισε πολιτική συμμαχία τον Φεβρουάριο του 2018 με το ακροδεξιό MHP, γνωστό για τους φερόμενους ιστορικούς δεσμούς του με εγκληματικές προσωπικότητες του σκοτεινού κόσμου. Αφεντικά της μαφίας, όπως ο Τσακιτζί και ο Πεκέρ (μακροχρόνιοι αντίπαλοι), έχουν γίνει πιο ορατά στη δημόσια ζωή.

Ο Πεκέρ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών το 2007 για κατηγορίες σύστασης και ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης, ληστείας, πλαστογράφησης και δύο κατηγοριών ψευδούς φυλάκισης και διέφυγε από την Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο Πεκέρ διοργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις για την κυβέρνηση Ερντογάν το 2017 και το 2018 και συνέχισε να εμφανίζεται σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις, χωρίς φυσικά να τον ενοχλεί κανείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ