Κόσμος

Σύγκρουση της ομάδας Quad με Κίνα - Παίρνει ''φωτιά'' η Ασία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές AK Abdul Momen ,αντέδρασε έντονα στα σχόλια του πρέσβη της Κίνας προειδοποιώντας για την πιθανή συμμετοχή της Ντάκα στο σχήμα Quad.

"Είμαστε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αποφασίζουμε την εξωτερική μας πολιτική. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. Αλλά θα λάβουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των ανθρώπων και της χώρας", δήλωσε ο Momen, ανέφερε η Nikkei Asia.

Ο εκπρόσωπος του Πεκίνου στη Ντάκα, Λι Τζιμίνγκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σχέση των χωρών θα υποστεί «σημαντική ζημιά» εάν το Μπαγκλαντές προσχωρήσει στη συμμαχία μαζί με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ο Momen είπε ότι κανένα από τα μέλη του Quad δεν έχει πλησιάσει το Μπαγκλαντές για να συμμετάσχει στο σχήμα. Ο υπουργός είπε επίσης ότι είναι ασυνήθιστο για την Κίνα να προσπαθεί να παρέμβει στις υποθέσεις της χώρας του. "Δεν το περιμέναμε από την Κίνα", είπε.

Ωστόσο, ο Λι, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Διπλωματικών Ανταποκριτών, Μπαγκλαντές (DCAB), δήλωσε ότι ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέ Φενγκέ έδωσε το ίδιο μήνυμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Ο πρέσβης εξέφρασε την άποψη του Πεκίνου, ότι η συμμαχία Quad έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αντιταχθεί στην Κίνα, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία εντάχθηκε στην ομάδα. "Δεν θέλουμε καμία μορφή συμμετοχής του Μπαγκλαντές σε αυτήν τη συμμαχία", τόνισε ο απεσταλμένος. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ