Κόσμος

H απόλυτη σύγκρουση στη Κίνα: Στα ''μαχαίρια'' Πεκίνο-Ουιγούροι

Το τζαμί Jiaman στην πόλη Qira, στην άκρως δυτική περιοχή της Σινγιάνγκ της Κίνας, κρύβεται πίσω από ψηλά τείχη και αφίσες κομμουνιστικών κομμάτων, αφήνοντας τους περαστικούς χωρίς καμία ένδειξη ότι φιλοξενεί μια θρησκευτική τοποθεσία.

Το Reuters έκανε ρεπορτάζ στη περιοχή και μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξη των δημοσιογράφων, εμφανίστηκαν τέσσερις άντρες. Οι άνδρες είπαν στους δημοσιογράφους ότι ήταν παράνομο να τραβάνε φωτογραφίες. «Δεν υπάρχει τζαμί εδώ… δεν υπήρξε ποτέ τζαμί σε αυτόν τον χώρο», είπε ένας από τους άνδρες σε απάντηση σε ερώτηση του Reuters εάν υπήρχε τζαμί μέσα.
 
Αξιωματούχοι από το Σινγιάνγκ και το Πεκίνο ανέφεραν σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι κανένας θρησκευτικός χώρος δεν καταστράφηκε ή περιορίστηκε βίαια και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν και να αναφέρουν. "Αντ 'αυτού, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων για την προστασία τους", δήλωσε ο Elijan Anayat, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σινγιάνγκ για τα τζαμιά στα τέλη του περασμένου έτους.
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying δήλωσε την Τετάρτη ότι ορισμένα τζαμιά κατεδαφίστηκαν, ενώ άλλα βελτιώθηκαν και επεκτάθηκαν ως μέρος της αγροτικής αναζωογόνησης, αλλά ότι οι μουσουλμάνοι μπορούσαν να ασκήσουν τη θρησκεία τους ανοιχτά στο σπίτι και στα χωριά. Όταν ρωτήθηκε για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές στους δημοσιογράφους που επισκέπτονται την περιοχή, η Χούα είπε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να «κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κινεζικού λαού».

Το Reuters επισκέφθηκε τζαμιά σε επτά κομητείες στη νοτιοδυτική και κεντρική Σινγιάνγκ σε μια 12ήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η οποία έληξε την Πέμπτη. Υπάρχει μια αντίθεση μεταξύ της εκστρατείας του Πεκίνου για την προστασία των τζαμιών και της θρησκευτικής ελευθερίας. Τα περισσότερα από τα τζαμιά που επισκέφτηκε το Reuters είχαν κατεδαφιστεί εν μέρει ή πλήρως.

Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν περισσότερα από 20.000 τζαμιά στο Σινγιάνγκ, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα λεπτομερή στοιχεία για την κατάστασή τους. Τα τζαμιά που λειτουργούν, διαθέτουν κάμερες παρακολούθησης και περιλαμβάνουν κινεζικές σημαίες και επιδείξεις προπαγάνδας που δηλώνουν πίστη στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.  

Στο Τσάντζι, περίπου 40 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας της περιοχής, οι πράσινοι και κόκκινοι μιναρέδες του τζαμιού Xinqu της πόλης, καλύφθηκαν κάτω από μια κινεζική σημαία που κυμάτιζε πάνω από την αυλή του ερημικού κτηρίου. Το Reuters ανέλυσε δορυφορικές εικόνες 10 τζαμιών στην πόλη Τσανγκτζί και επισκέφτηκε έξι από αυτά.
 
Συνολικά, αφαιρέθηκαν 31 μιναρές και 12 πράσινοι ή χρυσοί θόλοι σε περίοδο δύο μηνών μετά τον Απρίλιο του 2018. Σε πολλά τζαμιά, η ισλαμική αρχιτεκτονική αντικαταστάθηκε από στέγες κινέζικου στιλ. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Τζαμί Tianchi Road του Τσάντζι, του οποίου ο χρυσός θόλος και οι μιναρέδες αφαιρέθηκαν το 2018, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που διατίθενται στο κοινό.
 
Η κυβέρνηση Σινγιάνγκ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της κατάστασης των τζαμιών στην περιοχή. Ερευνητές από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής Εκτιμάται ότι το 2020, μετά από έρευνα σε 900 τοποθεσίες στο Σινγιάνγκ, κατέγραψε ότι 16.000 τζαμιά είχαν καταστραφεί εν μέρει ή πλήρως τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ