Κόσμος

Kατασκοπευτικό ''θρίλερ'': Το Πακιστάν ''κλέβει'' απόρρητα έγγραφα της Ινδίας

Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μια ομάδα κατασκοπείας γνωστή ως Transparent Tribe, έχει επεκτείνει τη χρήση ενός εργαλείου πειρατείας, το οποίο είναι ικανό να κλέβει δεδομένα και να λαμβάνει στιγμιότυπα από υπολογιστές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Talos, μία μονάδα πληροφοριών απειλών της Cisco. Οι Πακιστανοί χάκερ, παρακολουθούν και άλλους στόχους πέρα από το ινδικό στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών εταιρειών άμυνας και των συμμετεχόντων σε συνέδρια που υποστηρίζονται από την ινδική κυβέρνηση.

To Talos, δεν ανέφερε το Πακιστάν στην έρευνά του, αλλά πολλοί ερευνητές ασφαλείας δήλωσαν στο CyberScoop, ότι η ομάδα Transparent Tribe είναι ύποπτη ότι λειτουργεί για λογαριασμό της πακιστανικής κυβέρνησης. Ομοίως, η έρευνα από την εταιρεία ασφάλειας Proofpoint, έχει συνδέσει στο παρελθόν μια εταιρεία με έδρα το Πακιστάν με την ανάπτυξη ενός κακόβουλου λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιεί και η Transparent Tribe.
 
Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατονομάζουν τακτικά την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως τους πιο ικανούς παίχτες στον κυβερνοχώρο, όπως φαίνεται όμως, όλο και περισσότερες  κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγοράζουν ή αναπτύσσουν τα δικά τους εργαλεία στο τομέα του hacking.

Μια μελέτη του 2019, που υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, διαπίστωσε ότι χώρες όπως το Βιετνάμ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες πειρατείας  τα τελευταία χρόνια.

«Ο πολλαπλασιασμός και η εμπορευματοποίηση των επιθετικών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο είναι η αναδιαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στον κυβερνοχώρο, επιτρέποντας σε μια εκτεταμένη σειρά φορέων να χρησιμοποιούν τον κυβερνοχώρο για γεωπολιτικό αντίκτυπο ή οικονομικό κέρδος», δήλωσε η μελέτη, της οποίας οι συγγραφείς περιελάμβαναν κυβερνητικά και ιδιωτικά στελέχη.

Ο ερευνητής Asheer Malhotra, δήλωσε ότι το Transparent Tribe «έχει γίνει όλο και πιο επιθετικό όσον αφορά τη στόχευση, την επέκταση των επιχειρήσεων και την εξέλιξη των τακτικών τους».

Η Transparent Tribe, το 2019 και το 2020 έστειλε φωτογραφίες δελεαστικών γυναικών με στόχο κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με τον Talos. Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας προειδοποίησε για την υποτιθέμενη χρήση του Πακιστάν αυτής της ευρύτερης τακτικής το 2019.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ