Κόσμος

Επιστολή-κόλαφος 50 Βρετανών βουλευτών: ''Να καταδικάσουμε την Τουρκία''

Πάνω από 50 βουλευτές συνυπέγραψαν κοινή επιστολή του βουλευτή Crispin Blunt και του βουλευτή της Χίλαρι Μπεν σχετικά με τη σχέση της Βρετανίας με την Τουρκία. Η επιστολή εστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών, Ντομίνικ Ραμπ.

Η επιστολή υπογράμμισε ότι «παρά την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί απότομα υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν».

Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει πιο ενεργή στάση στην προσπάθεια πρόληψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η επιστολή πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει καταστήσει τη θέση της πολύ ξεκάθαρη και ελπίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσθέσει τώρα τη φωνή του στην έκκληση αυτής της συμπεριφοράς από την Τουρκία".

Οι υπογράφοντες σημείωσαν ότι: "Η Τουρκία  είναι απαραίτητος σύμμαχος της χώρας μας, και γι 'αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει στο λαό της Τουρκίας  και έχει καθήκον να μιλήσει ανοιχτά για την επιστροφή στον δρόμο της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πλουραλισμού."

Η επιστολή συνέχισε: "Ζητούμε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης να προβεί σε πρώιμη δήλωση στο Κοινοβούλιο, καθιστώντας σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι η δημόσια φιλία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να είναι άνευ όρων και ότι θα είμαστε πάντα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία θα καλωσορίσουν και θα αντλήσουν δύναμη από μια τέτοια δήλωση της θέσης της Βρετανίας καθώς εργάζονται για την αποκατάσταση μιας ανοιχτής κοινωνίας. "

Η παραπάνω κίνηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού δείχνει ότι η Μ. Βρετανία θα συμπλεύσει με τις ΗΠΑ, τηρώντας ανάλογη στάση σε θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κάνοντας μάλιστα άνοιγμα προς την τουρκική αντιπολίτευση στην οποία αναφέρεται εμμέσως, λέγοντας ότι πολλοί φίλοι της Μ. Βρετανίας στην Τουρκία θα καλωσορίσουν και θα αντλήσουν δύναμη από δήλωση της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση μιας ανοικτής κοινωνίας στην εν λόγω χώρα.

Η Τουρκία επισημαίνουμε ότι μετά το Brexit είχε έρθει πάρα πολύ κοντά με την Μ. Βρετανία, υπογράφοντας μεγάλη εμπορική συμφωνία μαζί της, ενώ επιθυμεί και στρατιωτική συνεργασία  στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως αναφορικά με τον κινητήρα της Rols Royce για το αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X.

Πρόσφατα μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ επισκέφθηκε το βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Μ. Βρετανία, όπου με τον βρετανό ομόλογό του συζήτησαν  θέματα  αμυντικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με το μίνι αεροπλανοφόρο της Anadolu, το οποίο έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη, αφού οι ΗΠΑ πέταξαν εκτός προγράμματος των F-35 την Τουρκία.

Ενδέχεται λοιπόν η επίσκεψη του Ακάρ να σχετίζεται και με αυτό το θέμα

Ο Ερντογάν  διαπιστώνουμε ότι έχει περιέλθει σε κατάσταση "απομόνωσης από τη Δύση", για αυτό και παίζει το χαρτί του μουσουλμανικού κράτους ηγέτη και προστάτη των Παλαιστινίων.

Για να συσπειρώσει δε τις μουσουλμανικές χώρες γύρω του χρησιμοποιεί την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, όπου κάνει τα χίλια μύρια, με λάμπες εξωτερικά όπου λέει ότι ο μόνος αληθινός Θεός είναι ο Αλλάχ και κάνοντας προσευχή για το Ραμαζάνι στον ιερό αυτό τόπο των Ορθόδοξων Χριστιανών και του Ελληνισμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ