Κόσμος

Ανησυχία για την απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Στην Ουάσιγκτον και την Καμπούλ, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να αυξηθεί η εχθρότητα των Ταλιμπάν καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Αμερικανοί έστειλαν B-52 σε φιλικές βάσεις κοντά στο Αφγανιστάν για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον του αμερικανικού προσωπικού κατά την έξοδό τους. Μερικές εκατοντάδες στρατού από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, είναι επίσης σε κατάσταση αναμονής. Συνολικά, πάνω από 30.000 στρατιώτες θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πριν από το Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 3.500 Αμερικανών και 7.000 στελεχών του ΝΑΤΟ.
       
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, δεν κρύβει την ανησυχία του, ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν και τις τρομοκρατικές ομάδες μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. ''Oι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να μην δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και αντίθετα θα επιλέξουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες.''

 "Η μεγαλύτερη ανησυχία του Γκάνι είναι η κλιμακούμενη βία, ιδίως μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων. Το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρει: «Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν συγκρούστηκαν σε 29 από τις 34 επαρχίες της χώρας την περασμένη εβδομάδα…. Οι περισσότερες θανατηφόρες επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στις επαρχίες Nangarhar, Kandahar και Wardak. Οι Ταλιμπάν επίσης αύξησαν τις επιθέσεις τους στις αφγανικές δυνάμεις με αναφορές για βομβαρδισμούς και εκρήξεις. Στη βόρεια επαρχία Takhar, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα drone, σκοτώνοντας τρεις Αφγανούς στρατιώτες. Αυτή είναι μία από τις πολλές επιθέσεις drone από τους Ταλιμπάν από τις αρχές του περασμένου έτους.  

Οι 7.000 περίπου φυλακισμένοι των Ταλιμπάν αναμένεται να απελευθερωθούν σύντομα. Οι Αμερικανοί δεν εικάζουν αν οι Ταλιμπάν θα το δουν ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα έρθουν για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση. Οι διοικητές των Ταλιμπάν μέχρι στιγμής παρέμειναν σιωπηλοί.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει τι θέλει ο Πρόεδρος Γκάνι, αλλά όχι τι θέλουν οι Ταλιμπάν. Ο Γκάνι κατέστησε σαφή τα αιτήματά του στην τελευταία αναφορά του. Ο Γκάνι προτιμά τον ΟΗΕ να παίξει έναν ρόλο.

Ωστόσο, αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι το πώς θα συμπεριφέρονται οι Ταλιμπάν, οι τρομοκρατικές ομάδες και το Πακιστάν με την αφγανική κυβέρνηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι ηγέτες των τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, λέγεται ότι βρίσκονται στο Πακιστάν. Είναι εξίσου γνωστό ότι σε μια σχέση που εκτείνεται σε δεκαετίες, τα μέλη των Ταλιμπάν και οι μαχητές των τρομοκρατικών ομάδων έχουν δημιουργήσει σχέσεις μέσω γάμου ή φιλίας.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ