Κόσμος

Κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στις Φιλιππίνες

Θετικοί στον κορονοϊό και συγκεκριμένα στο ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος βρέθηκαν δύο ναύτες στις Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το στέλεχος αυτό, γνωστό ως Β.1.617, ως στέλεχος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με κάποιες προκαταρκτικές μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Το στέλεχος αυτό του κορονοϊού εντοπίστηκε σε δύο Φιλιππινέζους ναύτες που επέστρεψαν στη χώρα τους τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, όπως δήλωσε ο Αλεθέα ντε Γκουζμάν, διευθυντής της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς ποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα, καθώς και να ελέγχουμε την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουμε ήδη καταγράψει» εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι οι ναύτες τέθηκαν σε απομόνωση μόλις επέστρεψαν στις Φιλιππίνες και είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός τους ταξιδιωτών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτό τον μήνα τα πρώτα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Β.1.617.

Επίσης στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, αλλά και το τοπικό στέλεχος Ρ.3.

Με 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από covid-19 και 18.562 θανάτους οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και νεκρών, στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ