Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ευρώπη "στραγγαλίζει" οικονομικά την Τουρκία: Σε απόγνωση ο Ερντογάν

Δεν είναι  η ΕΕ που δεν θέλει να κάνει μέλος της την Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να μπεί στην ΕΕ, αφού θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της και αυτό δεν το θέλει η Τουρκία.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα, την ημέρα της Ευρώπης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία».

«Αναπτύσσοντας κοινές πολιτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε σημαντικά στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ήπειρό μας και πέραν αυτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, σήμερα, είπε ο Ερντογάν, η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, και για να τις ξεπεράσει, πρέπει να διατηρήσει «μια περιεκτική προοπτική».

«Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν μπορεί να αντέξει τις προκλήσεις, χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας», επέμεινε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με την πλήρη ένταξη και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν παρεμποδίστηκε.

«Ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει την ικανότητά της να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Τουρκία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, με στρατηγική άποψη και κοινή λογική», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «διπλό λόγο» όσον αφορά την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά την άδικη στάση της ΕΕ, η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει πλήρη ένταξη στο μπλοκ.

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ  θα ανοίξει το δρόμο για την άνοδο μιας Ευρώπης, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, θα δίνει ελπίδα όχι μόνο στους πολίτες της, αλλά και στους ανθρώπους της γειτονιάς της καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

Ο Ερντογάν ζήτησε πλήρη ένταξη στην ΕΕ για την Τουρκία  «Αυτό θα εμπλουτίσει την Ένωση με ένα πιο συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς όραμα και θα μετατρέψει την ΕΕ σε έναν παγκόσμιο παράγοντα», κατέληξε.

Ωστόσο, το μήνυμα δεν είναι πιθανό να ακουστεί από την Επιτροπή της ΕΕ αυτήν τη στιγμή.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να ακυρωθούν εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανέφερε μια ομάδα ευρωβουλευτών.

Στην έκθεσή τους, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν πέσει σε «ιστορικό χαμηλό σημείο» αφού η Άγκυρα «απομακρύνθηκε σκόπιμα» από τις ευρωπαϊκές αξίες και διεξήγαγε «εχθρική εξωτερική πολιτική» έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συστήσει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είχε δηλώσει η επιτροπή για το θέμα.

Ορθά θέτουν το θέμα οι Ευρωβουλευτές, αφού η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αξίες, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ελευθερία του τύπου και γενικότερα των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα απειλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο με στρατιωτική επέμβαση.

Δεν είναι λοιπόν η ΕΕ που δεν θέλει την Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να μπεί στην ΕΕ, αφού θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της και αυτό δεν το θέλει η Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ