SR-71 Blackbird
Κόσμος

SR-71 Blackbird: Το αεροσκάφος που παραμένει ο "θρύλος των θρύλων"

Το SR-71 υπήρξε ένα επαναστατικό αεροσκάφος την εποχή που σχεδιάστηκε, όντας μία ολόκληρη κατηγορία από μόνο του αφού ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό επανδρωμένο επιχειρησιακό αεροσκάφος που μπορούσε να πετάει με ταχύτητες πάνω από τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου και δη παρατεταμένα χωρίς προβλήματα.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου αεροσκάφους προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι το μεγάλο υψόμετρο που θα μπορούσε να πετάξει ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος όπως το U-2 για παράδειγμα, είχε πάψει να είνει εγγύηση ασφάλειας, καθώς τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μπορούσαν πλέον να τα καταρρίψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμεινε σε υπηρεσία για πάνω από 30 χρόνια χωρίς προβλήματα και χωρίς καμία απώλεια σε αποστολή, ενώ υπηρέτησε ως πειραματικό αεροσκάφος και στη NASA για ερευνητικούς σκοπούς αφού ήταν το μοναδικό αεροσκάφος παγκοσμίως με τις δυνατότητες πτήσης σε τόσο μεγάλη ταχύτητα.
Σήμερα έχει αποσυρθεί πια αφού οι αποστολές του μπορούν να εκτελεστούν και με άλλα μέσα, όπως π.χ. δορυφόρους χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η υπερπτήση του εχθρικού εδάφους.

Το SR-71 πρόσθεσε στην εξίσωση και τον παράγοντα ταχύτητα. Πράγματι λοιπόν, η εξωφρενική ταχύτητα των 3 μαχ αποτέλεσε εγγύηση ότι κανένας πύραυλος δεν θα μπορούσε να το αναχαιτίσει και κανένα μαχητικό δεν θα μπορούσε να το πλησιάσει αρκετά ώστε να εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον του.

Το κομψό και επιβλητικό SR-71 Blackbird μοιάζει να ανήκει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και στην πραγματικότητα το αεριωθούμενο μαύρης κατασκευής απέδειξε πως η εξωτερική του εμφάνιση είναι μόνο ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που διαθέτει.

Αν και αποσύρθηκε τη δεκαετία του 1990, κάνοντας χώρο για νέα πρότζεκτ, κανέναν αεροσκάφος μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους χρόνους του Blackbird, που το καθιστούν το ταχύτερο επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το «μαύρο πουλί» εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας από το 1964 έως το 1998. To SR71 κατέχει, από το 1976, το παγκόσμιο ρεκόρ για το ταχύτερο «επανδρωμένο αεροσκάφος» στον κόσμο με καταγεγραμμένη ταχύτητα 3.529,6 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Blackbird μόνιμα το κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου που γοήτευε και θα γοητεύει ακόμα και όσους δεν ασχολούνται με θέματα αεροπορικής φύσης , ενώ τους προκαλεί ενδιαφέρον η από επιστημονική φαντασία εμπνευσμένη σχεδίαση που χαρακτηρίζει το SR-71. Το SR-71 είναι γνωστό στους πιλότους με πολλά παρατσούκλια : «Sled» , «Habu» , «SR», «Lady in Black» και το πιο γνωστό φυσικά το «Blackbird».

Ενώ το 1994 εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και το επίσημο εγχειρίδιο του πιλότου έναντι του ποσού των 150$ . Αντάξιος διάδοχος δεν εμφανίστηκε , ίσως προφανώς να μην χρειαζόταν ή να σχεδιάζονται άλλα ανάλογα που θα φανερωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Να τονίσουμε πως υπηρέτησε τις ΗΠΑ πάνω από 35 χρόνια.

H ανάπτυξή του

Αναπτύχθηκε ως ένα άκρως απόρρητο στρατιωτικό project από την Lockheed και τον σχεδιαστή της Clarence Johnson. Το 1990 αποσύρθηκε λόγω πολιτικών αιτίων αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1998. Από τα 32 αεροσκάφη αυτού του τύπου που ήταν διαθέσιμα, τα 12 καταστράφηκαν σε ατυχήματα, αλλά κανένα από αυτά από εχθρικά πυρά.

Για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από την τριβή στην ανώτερη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης 3 Mach πτήσης του απαιτεί μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένων και καυσίμων υψηλής θερμοκρασίας, στεγανωτικά υλικά, λιπαντικά, καλωδίωση και άλλα συστατικά.

Τα Blackbirds χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 3.551 αποστολές αναγνώρισης στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας τους, πέταξαν πάνω από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Έντεκα SR-71 χάθηκαν σε ατυχήματα – αν και όλοι οι πιλότοι, εκτός από έναν, επέζησαν. Κανένα όμως δεν «έπεσε» ποτέ από εχθρικά πυρά, όλες οι πτώσεις ήταν από μηχανικά προβλήματα. Το «Μαύρο πουλί» παραμένει αλώβητο από τα πυρά του εχθρού, δημιουργώντας έκτοτε ένα ιδιαίτερο «ρεκόρ» μεταξύ πολλών άλλων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ