Κόσμος

“Κινούμενη άμμος” τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα ταξίδια

Όσο ο εμβολιασμός προχωράει σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο πολλαπλασιασμός των πλαστών πιστοποιητικών υγείας εκθέτει ένα τυφλό υλικοτεχνικό κομμάτι για τις αεροπορικές εταιρείες. Η σύγχυση όμως δεν σταματά εκεί.

Στην Ευρώπη, τα ψεύτικά πιστοποιητικά Covid-19 εξελίσσονται σε μάστιγα για τις αερομεταφορές. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιπτώσεων επιβατών που ταξιδεύουν με πλαστά πιστοποιητικά υγείας Covid-19.

Στην Deutsche Lufthansa AG έχει επιβληθεί πρόστιμο έως και 25.000 ευρώ από τη Γερμανία για την επιβίβαση επιβατών με ψεύτικα ή λανθασμένα έγγραφα. Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, οι πρόσθετοι έλεγχοι πέραν από τον έλεγχο των συνόρων οδήγησαν σε ουρές άνω των έξι ωρών για την άφιξη επιβατών. Αυτό συμβαίνει με μόλις 541.000 επιβάτες που διήλθαν από το αεροδρόμιο τον Μάρτιο, μειωμένος αριθμός δηλαδή κατά 91,7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η ΕΕ θέλει οι αεροπορικές εταιρείες να επιβάλλουν τους περιορισμούς που θέτει, αλλά αυτό καθιστά τις αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για τον εντοπισμό εύκολα παραποιημένων εγγράφων.

Ο χρόνος αναμονής των έξι ωρών με μειωμένη κίνηση 91,7% είναι η απόλυτη παράνοια που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και που συμβαίνει περισσότερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά πάντως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 28 Μαρτίου, η Washington Post ανέφερε ότι "Τα διαβατήρια εμβολιασμού βρίσκονται στο δρόμο. Η διοίκηση του Μπάιντεν και οι ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται για να αναπτύξουν έναν τυπικό τρόπο χειρισμού διαπιστευτηρίων".
Επίσης ο Καναδάς θα απαιτήσει τη χρήση διαβατηρίου εμβολιασμού για είσοδο στην χώρα.40 πολιτείες θα απαγορεύσουν τα διαβατήρια Covid-19
 

Ποιος είναι όμως υπεύθυνος; Αυτή είναι η βασική ερώτηση, καθώς 40 αμερικανικές πολιτείες δημιουργούν νομοθεσία για την απαγόρευση των απαιτήσεων διαβατηρίων εμβολιασμού.

Οι νομοθέτες προωθούν νομοθεσία επίσης για την απαγόρευση των απαιτήσεων διαβατηρίου εμβολιασμού COVID-19 για επιχειρήσεις και σχολεία.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού υπάρχουν επί του παρόντος στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους νομοθέτες σε άλλες πολιτείες, όπως στην Πενσυλβανία, να ”τρέξουν” νομοθετικές προτάσεις για την απαγόρευση της χρήσης τους.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαιτεί από οποιονδήποτε Τεξανό να έχει αποδεικτικό εμβολιασμού», δήλωσε την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αββότ.

Ενώ η Νέα Υόρκη κυκλοφόρησε το "Excelsior Pass", ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου, οι νομοθέτες στην Ιντιάνα επεξεργάστηκαν ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απαγόρευση διαβατηρίων εμβολιασμών. Με όλα αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου σαφές ποια θα είναι η διαδικασία για διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Αλλά είτε Αμερική είτε Ευρώπη το αποτέλεσμα είναι ένα σύμπλεγμα αντικρουόμενων δεδομένων και σύγχυσης κανονισμών ανάλογα με το πού βρίσκεστε και πού κατευθύνεστε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ