Κόσμος

Παγκόσμιος κίνδυνος: Τα πυρηνικά του Πακιστάν αποτελούν σοβαρή απειλή - Έκθεση-κόλαφος

Η Νορβηγία εκφράζει την έντονη ανησυχία της, για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση της πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν. Σύμφωνα με μια έκθεση των νορβηγικών υπηρεσιών ασφαλείας, η πρακτική του Πακιστάν να παρακάμπτει όλους τους διεθνείς κανόνες και η δήθεν χρήση πυρηνικής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Fabien Baussart, σε ένα άρθρο του στο ''Μodern Dilpomacy'', έγραψε ότι η Νορβηγία έγινε η τελευταία χώρα που ανησυχεί για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση της πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν. Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη χώρα που συνειδητοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο που απορρέει από τη μεταφορά κρίσιμων τεχνολογιών στο Πακιστάν. Οι γερμανικές αρχές επίσης αποκάλυψαν το 2020, ότι το Πακιστάν είχε ζητήσει τεχνολογία για όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) "προκειμένου να διατηρήσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό δυναμικό ενάντια στον «εχθρό της, την Ινδία». Ο οργανισμός παρείχε λεπτομερή περιγραφή των προσπαθειών του Πακιστάν για κλοπή πληροφοριών και υλικού σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Η Τσεχική Δημοκρατία στην έκθεσή της με τίτλο "Ετήσια έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας για το 2019" επέστησε επίσης την παγκόσμια προσοχή, καθώς το Πακιστάν παραπλανά τον κόσμο στην προμήθεια διεθνώς ελεγχόμενων αντικειμένων και τεχνολογιών για να βοηθήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το 2019, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγόρησε πέντε άτομα που συνδέονται με μία εταιρεία με έδρα το Πακιστάν, για τη λειτουργία ενός δικτύου που εξήγαγε προϊόντα από τις ΗΠΑ στο Πακιστάν.
 
Η έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , αποκάλυψε ότι τα εμπορεύματα τελικά είχαν ως προορισμό, τον Οργανισμό Προχωρημένης Έρευνας του Πακιστάν (AERO) και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Πακιστάν (PAEC) χωρίς άδειες εξαγωγής. Τόσο η AERO όσο και η PAEC περιλαμβάνονται στον κατάλογο οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος επιβάλλει απαιτήσεις άδειας εξαγωγής για οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητες διαπιστώνεται ότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ή εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
 
Επιπλέον, για να εκπληρώσει την καταστροφική ατζέντα του, το Πακιστάν, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι επιδιώκει την χρήση της πυρηνικής ταχνολογίας, για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης!  Δεδομένων των κακών προτύπων διακυβέρνησης και του ιστορικού αποτυχίας των πολιτικών ιδρυμάτων στο Πακιστάν, αυτές οι παρατηρήσεις παρέχουν δικαιολογία για φόβους των δυτικών χωρών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Απομένει να δούμε αν αυτές οι εκθέσεις οδηγήσουν σε κυρώσεις κατά του Πακιστάν ή αν η χώρα καταφέρει και πάλι να παραπλανήσει τον κόσμο, έγραψε ο Baussart. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ